“Ziua Internaţională a Zonelor Umede”, sărăbătorită la Biblioteca Aman

premii concurs biblioteca aman 1 Ziua Internaţională a Zonelor Umede, sărăbătorită la Biblioteca Aman poze

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman ” şi American Corner Craiova marchează “Ziua Internaţională a Zonelor Umede”, vineri 1 februarie ora 11:30 în colaborare cu Agenţia Pentru Protecţia Mediului Dolj. Participă elevi de la Colegiul Naţional “Carol I” însoţiţi de prof. Lidia  Năstasie. Prezintă Robert Georgescu şi Octavian Popa, consilieri la APPM Dolj.

Vor vorbi despre : importanţa zilei, ce înseamnă zone umede şi importanţa lor în circuitul natural al apei şi pentru conservarea biodiversităţii naturale; care sunt zonele umede importante din ţara noastră şi din judeţul Dolj.

În fiecare an, în 2 februarie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi ce marchează semnarea la Ramsar, în Iran, în anul 1971 a Convenţiei Zonelor Umede. Convenţia a intrat în vigoare în anul 1975, iar în legislaţia românească a fost ratificată prin Legea  5 din 1991 pentru aderarea României la Convenţia asupra zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice.

Obiectivul convenţiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte constituie importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă. Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălţi, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime de reflux nu depăşeşte 6 metri.

În România există 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanţă avifaunistică, cu o suprafaţă totală ce reprezintă 3% din suprafaţa ţării.

În acest an, Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătoreşte sub deviza “Fără zone umede nu există apă”, prilej de a atrage atenţia asupra faptului că utilizarea durabilă şi conservarea zonelor umede trebuie să fie parte integrantă a oricarei soluţii pentru reducerea crizei mondiale a apei potabile. De altfel, ONU a decis că anul 2013 să fie declarat Anul Internaţional al Apelor Dulci.