Ziua Internațională a Dunării 2022 – “Descoperă Dunărea“

 

 

Astăzi, de Ziua Internațională a Dunării, vă prezentăm în premieră filmul documentar ”𝐒𝐩𝐮𝐧𝐞𝐦𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐃𝐮𝐧𝐚̆𝐫𝐞!” : https://youtu.be/3DXAdRBq5Ks

Realizat 100% în producție proprie, din resursele interne (umane și logistice ale instituției), ”𝐒𝐩𝐮𝐧𝐞𝐦𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐃𝐮𝐧𝐚̆𝐫𝐞!” este o poveste unică dedicată pe de o parte Dunării și orașelor românești situate de-a lungul malurilor, iar pe de altă parte echipelor din Apele Române care muncesc zi de zi pentru protejarea comunităților riverane, dar și conservarea biodiversității fluviului. 

Prezentarea unor construcții de infrastructură rutieră (poduri) din administrarea Ministerului Transporturilor și al structurilor din subordine, precum și a hidrocentralei de la Porțile de Fier din administrarea Hidroelectrica au drept scop abordarea Dunării din perspectiva utilităților sale multiple și a potențialului său unic (hrană, cale de transport, habitat sau hidroenergie). 

De aceea, ”𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝐴𝑝𝑒𝑙𝑒 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑒 𝑣𝑜𝑟 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑎 𝑠𝑎̆ 𝑚𝑢𝑛𝑐𝑒𝑎𝑠𝑐𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑖 𝑝𝑎̆𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑎𝑝𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑒𝑟𝑒𝑢 𝑐𝑢𝑟𝑎𝑡𝑒. 𝑃𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎̆ 𝐷𝑢𝑛𝑎̆𝑟𝑒𝑎 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑎 𝑛𝑜𝑎𝑠𝑡𝑟𝑎̆, 𝑎 𝑡𝑢𝑡𝑢𝑟𝑜𝑟, 𝑡𝑟𝑒𝑏𝑢𝑖𝑒 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑒𝑚 𝑡𝑜𝑡 𝑐𝑒 𝑛𝑒 𝑠𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑝𝑢𝑡𝑖𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑠𝑎̆ 𝑜 𝑝𝑟𝑜𝑡𝑒𝑗𝑎̆𝑚 𝑠̦𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎̆𝑚 𝑟𝑒𝑠𝑢𝑟𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑜𝑡𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑎𝑙𝑢𝑙 𝑠𝑎̆𝑢 𝑢𝑛𝑖𝑐”. 

 

Administrația Bazinală de Apă Jiu:  Sărbătorim Ziua Dunări la Bechet și Dr. Tr. Severin

 

Printr-o acțiune de igienizare a malurilor fluviului, alături de reprezentanți ai Poliției de Frontieră și Primăriei Bechet, colegii Apele Române Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj au marcat această zi importantă. Evenimentul desfășurat în portul Bechet este un mesaj către toți locuitorii riverani, prin care să se înțeleagă că, responsabilitatea fiecăruia dintre noi este aceea de a proteja Dunărea, acționând în direcția conservării și prevenirii poluării.

Și micuții din cadrul After School-ului “Curcubeul Copilariei” Craiova au aflat despre biodiversitatea fluviului Dunărea, prezentările specialiștilor Apele Române Jiu oferindu-le răspunsurile tuturor curiozităților. Astfel, școlarii au descoperit că Lunca Dunării reprezintă un șir lung de atracții naturale și culturale, începând cu Defileul Dunării, care se întinde pe o distanță de 150 de km, de la intrarea fluviului în țară și până la Gura Văii și terminând cu o mini-deltă, puțin știută – în dreptul localității Gârla Mare.  în bazinul Dunării se găseşte şi cea mai lungă zonă mlăştinoasă a continentului. De asemenea, sute de specii de pești, de păsări și peste 2000 de specii de plante trăiesc în apele fluviului, dar și în zonele umede și pădurile de luncă din jurul acestuia.

La rândul său, Sistemul de Gospodărire Mehedinți a fost astăzi gazda Cupei Dunării la footbal.

Minicampionatul de footbal al echipelor subunităților A.B.A Jiu s-a desfășurat în Dr.Tr. Severin și a reunit cei mai 

sportivi angajați. În urma meciurilor disputate pe teren, locul I a fost câștigat de către Echipa S.G.A Gorj, urmat pe locul II de cea a S.G.A Mehedinți. Angajații Apele Române Jiu au dedicat această acțiune sportivă Zilei Internaționale a Dunării, în cadrul galei aceștia ținând să transmită mesajul gospodarilor apelor de a învăța să respectăm și să conviențuim cu apele fluviului.

 

  • “Regele fluviilor europene”, cum o numea Napoleon, Dunărea unește de milenii – ca o coloană vertebrală – Europa de Vest, Centrală şi de Est. Mai mult, prin intermediul aşezării sale geografice, realizează și legătura dintre Europa şi Asia prin Marea Neagră. Al doilea ca lungime după Volga şi al 29-lea din lume, fluviul Dunărea este singurul din Europa care curge de la Vest la Est. 
  • De 28 de ani, România susține, în calitate de semnatară a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, acțiunile și evenimentele comune organizate în bazinul Dunării.

 

Compartimentul Relaţii Presă și STCB