„Zilele Dreptului”, la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova

 

 

drept „Zilele Dreptului”, la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova poze

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

            În perioada 18 – 19 noiembrie 2021, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a desfăşurat evenimentul „Zilele Dreptului”, o activitate dedicată educaţiei juridice în şcoli, proiect important al Ministerului Justiţiei, la care Oltenia a aderat de la început.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Educației Naționale, prin fondul pentru situații speciale. Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a beneficiat, în acest demers, de un partener prestigios, Colegiul Național „Frații Buzești”, 50 de elevi din clasele IX-XII participând la trei sesiuni online de dezbateri moderate de practicieni ai dreptului. Atelierele, desfășurate pe teme sensibile în societate, au fost coordonate de conf.univ.dr. ManuelaIstrătoaie („Dreptul de partea noastră în viața de zi cu zi”), av.drd. Bogdan Mihailoiu („Să invităm legea în gașca noastră”)și conf.univ.dr. Oana Ghiță („Drepturile și obligațiile părinților față de copiii lor minori și majori”).

„Este deja în tradiția facultății ca studenții și cadrele didactice să participe la întâlniri cu liceeni și să le transmită informații juridice referitoare la diferite aspecte sensibile în societate. În contextul actual, a treia ediție a evenimentului «ZileleDreptului» s-a desfășurat în mediul on-line și a dorit să atragă atenția asupra implicațiilor juridice pe care tinerii nu le pot cunoaște decât prin asigurarea unei educații juridice riguroase, prin familiarizarea adolescenților cu principalele reguli de conduită ce le guvernează acțiunile și inacțiunile în fiecare moment al vieții și prin conștientizarea faptului că respectul față de lege este o condiție esențială pentru siguranța și prosperitatea fiecărui individ. Totodată, s-au evidențiat corelațiile dintre drepturile și îndatoririle parintești, pe de o parte și statutul copilului minor sau major în raport cu acestea”,a precizat prof.univ.dr. Gabriel Olteanu, decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova.

Elevii de la CN „Frații Buzești” au apreciat ca fiind binevenit un astfel de proiect printer liceeni. Astfel, eleva Alecsia Cocheci, elevă in clasa a X-a, ne-a declarat: „M-am simtit onorată că am avut șansa să particip la acest eveniment dedicate dreptului, să cunosc și să comunic cu profesorii universitari și cu specialiști ai dreptului, mai ales că în viitor îmi doresc o carieră în acest domeniu, de care sunt pasionată încă din copilărie. Temele abordate au fost de mare importanță pentru noi, timpul s-a scurs foarte repede și am dobândit noi cunoștințe care mă vor ajuta enorm. Exemplele concrete prezentate, limbajul accesibil și explicațiile oferite ne-au ajutat să înțelegem aspect complexe ale vieții”.