Zgonea: Noua orânduire portocalie – campioană la jaf şi incompetenţă

m zgonea valeriu Zgonea: Noua orânduire portocalie – campioană la jaf şi incompetenţă poze

Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea prezintă soluţiile PSD pentru ieşirea din criză şi cere demisia guvernului.

Deputatul PSD de DOlj, Valeriu Zgonea, atacă într-o declaraţie politică măsurile de austeritate în domeniul bugetar anunţate de guvern.

“Mii şi mii de români promit că vor ieşi în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile, revolta şi durerile. Pensionarii disperaţi protestează în faţa Palatului Cotroceni, iar preşedintele Traian Băsescu trece la ameninţări şi caută nişte „duşmani ai poporului” pe care să arunce vina sărăciei şi dezbinării!
Văzând furia oamenilor care sunt batjocoriţi după ce au muncit o viaţă, Traian Băsescu a declarat că între pensionari a fost infiltrat „un grup predispus la violenţă”! Dacă i-ar fi privit cu atenţie pe aceşti oameni, ar fi înţeles dezastrul în care a dus ţara această guvernare. Pensionarii nu cer şi nu au de ce să ceară pomană. Mă îndoiesc sincer că printre protestatari se aflau beneficiarii unor pensii de lux. Cei mai mulţi erau oameni cu pensii sub 1.000 de lei, pentru care reducerea cu 15 % a veniturilor echivalează cu o condamnare la moarte.
Ce înseamnă, concret, măsurile propuse de Traian Băsescu?
Vă invit, stimaţi colegi, să răspundeţi la această întrebare, făcând abstracţie de culoarea politică a partidului din care faceţi parte, şi veţi înţelege de ce profesorii, medicii şi funcţionarii intră în grevă, de ce protestează pensionarii, agricultorii şi mamele cu bebeluşii în braţe.
Milioane de oameni vor fi afectaţi. Reducerea salariilor cu 25%, a pensiilor şi a ajutoarelor de şomaj cu 15% condamnă categoriile sociale cu venituri mici şi foarte mici la o luptă pentru supravieţuire, la care nu au fost forţate nici măcar în timp de război!
Anularea subvenţiilor pentru încălzire şi apă caldă va dubla factura la întreţinere. Cetăţenii vor plăti costul incompetenţei şi al contractelor oneroase, în condiţiile în care instituţiile care produc şi distribuie agentul termic sunt „căpuşate” de clientela politică, sub directa oblăduire a preşedintelui.
Economia privată va avea de suferit, prin scăderea drastică a consumului, iar perspectiva ieşirii din criză este amânată sine die.
De ce s-a ajuns aici?
Fără urmă de îndoială, motivul principal este INCOMPETENŢA GUVERNĂRII BĂSESCU-BOC.
Această guvernare nu a luat nici măcar o singură măsură eficientă împotriva crizei sau de stimulare a economiei reale. Iar acum, în pragul dezastrului, Guvernul PDL vine cu programul anticriză „Scapă cine poate”!
Noua orânduire portocalie, ce se edifică pe întreg cuprinsul patriei, taie pensiile veteranilor de război şi ale persoanelor cu handicap, după ce a deschis la maximum robitele bugetului pentru a umple buzunarele clientelei politice.
Unde era dl Traian Băsescu atunci când acest guvern şi instituţiile din subordinea acestuia au cheltuit pe achiziţii, în primul semestru al acestui an, o sumă aproape egală cu tot ce s-a cheltuit anul trecut? Unde era Traian Băsescu atunci când acest guvern a risipit milioane de euro din banii publici pe tot felul de proiecte supraevaluate şi deseori absurde?
Acum, acelaşi Traian Băsescu contestă legitimitatea oricărei încercări de opoziţie şi a principiilor esenţiale ale democraţiei!
Domnilor guvernanţi, dreptul de a protesta este esenţial în orice democraţie! Nu uitaţi acest lucru şi nu mai încercaţi să aruncaţi responsabilitatea pe umerii altora! Ne-aţi adus pe marginea prăpastiei, în timp ce ne abureaţi cu reforma statului şi a clasei politice, iar acum vă e teamă că vine lumea cu furcile la Palatul Victoria!

Pe lângă risipa banilor publici, România este în coada clasamentului din punct de vedere al atragerii de fonduri europene. Am aderat la Uniunea Europeană în urmă cu mai bine de 3 ani şi, până în prezent, nu am reuşit să atragem nici 16% din cele 33 de miliarde de euro care i-au fost alocate României pentru intervalul 2007 – 2013. Nu ne batem să obţinem banii de la Uniunea Europeană nici măcar acum, când accesarea fondurilor externe ar trebui să devină prioritate naţională! În instituţii este haos, iar proiectele aprobate stau mult şi bine până la semnarea contractelor. Cererile de plată aşteaptă luni întregi pentru a primi un semn din partea autorităţilor.
Reducerile salariilor şi pensiilor spulberă mitul cotei unice, care nu a adus mau multe locuri de muncă sau venituri bugetare mai mari şi nu a eliminat economia neagră. Cota unică a adus mai mulţi bani în buzunarele celor bogaţi! Actuala Putere trebuie să recunoască falimentul cotei unice şi să promoveze în mod oficial impozitarea progresivă.
Măsurile de austeritate anunţate aduc în discuţie ineficienţa statului în combaterea evaziunii fiscale, ineficienţă pe care rapoartele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală o şi dovedesc. Evaziunea fiscală în România este estimată la cel puţin 10 miliarde de euro, echivalentul împrumutului pe care ţara noastră îl va lua în 2010. Aşadar, reducerea deficitului bugetar se poate face prin reducerea evaziunii fiscale, nu pe seama pensionarilor!
Aţi spus să venim cu măsuri concrete. Iată, Partidul Social Democrat are un program care cuprinde soluţii pentru revigorarea economică şi pentru consolidarea capacităţii statului de a-şi respecta obligaţiile de stat social.
Pe scurt, soluţiile propuse de PSD sunt următoarele:
– Impozitarea diferenţiată, coroborată cu deduceri fiscale pentru investiţii şi export
– TVA diferenţiat, prin scăderea la produse de strictă necesitate şi majorarea taxei pentru cele de lux
– Punct de pensie echivalent a 45% din salariul mediu
– Refuzul de a scădea pensiile, fiindcă pensia este un drept câştigat prin muncă, şi nu o formă de asistenţă socială
– Reducerea rapidă a risipei din administraţie
– Absorbţia sporită a fondurilor europene
– Atacarea frontală a evaziunii fiscale.
Acestea sunt ideile de bază ale programului nostru, care cuprinde măsuri concrete, detaliate, pe domenii. Avem şi cifre, şi analize serioase. Însă avem un preşedinte şi un guvern care dovedesc că nu sunt preocupaţi de probleme reale ale cetăţenilor!
Este incredibil faptul că, în acest moment, Traian Băsescu şi PDL nu sunt interesaţi de soarta românilor, ci de alegerile din 2012! Asta îi frământă pe ei, să nu piardă alegerile, să nu piardă puterea, nu contează ce se întâmplă cu ţara asta şi cu oamenii din această ţară!
Ar fi cazul ca acest guvern, care tratează dezastrul cu maxim cinism, să-şi recunoască incompetenţa şi să-şi dea demisia”, se arată în declaraţia politică de ieri alui Valeriu Zgonea.