Zgonea: Desfiinţarea Şcolii “Obedeanu” nu înseamnă reforma educaţiei

valeriu zgonea Zgonea: Desfiinţarea Şcolii Obedeanu nu înseamnă reforma educaţiei poze

Deputatul Valeriu Zgonea sare şi el în apărarea şcolii “Obedeanu” din Craiova, propusă la desfiinţare de conducerea ISJ Dolj, într-o declaraţie politică în care trece în revistă istoria unităţii de învăţământ şi importanţa acesteia pentru oraş. Deputatul PSD critică măsurile de “reformă” ale actualilor guvernanţi, pe care le cataloghează drept expresia unor care au fost “stresaţi de părinţi în copilărie să meargă la şcoală, iar acum au ocazia să se răzbune”. Valeriu Zgonea ia apărarea şcolii Obedeanu, prima instituţia de învăţământ din Craiova, care, potrivit deciziei ISJ Dolj va fi desfiinţată.

“Domnilor guvernanţi, Educaţia este soluţia, nu problema! Nu putem accepta nici un compromis, pentru că este vorba despre viitorul copiilor noştri, care sunt instruiţi azi de profesori prost plătiţi şi ameninţaţi cu disponibilizarea. Desfiinţăm şcoli de patrimoniu, cum se întâmplă cu Şcoala „Obedeanu” din Craiova, din motive de eficientizare. Şcoala Obedeanu, ctitorită de un mare boier filantrop al Olteniei, Constantin Obedeanu, este atestată documentar printr-un hrisov domnesc din anul 1775 şi a fost, vreme de un secol,singura şcoală elementară din Craiova. Este a doua şcoală naţională în limba română din Ţara Românească, după cea de la „Sf. Sava”. Aici au învăţat Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Chiţu, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Constantin Argetoianu, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, Constantin Nicolăescu-Plopşor şi mulţi alţi mari români. Mă îndoiesc că desfiinţarea Şcolii „Obedeanu” înseamnă reforma educaţiei.
Totodată, recentele propuneri de eliminare a unor discipline fundamentale  din programa şcolară reprezintă punerea în practică a unor declaraţii politice lipsite de substanţă, cu efect dezastruos, pe termen lung. Cred că toţi cei care au luat aceste decizii de „reformă” a educaţiei au fost stresaţi de părinţi să meargă la şcoală şi acum au ocazia să se răzbune. Sper că următoarea ”etapă” a reformei nu va fi desfiinţarea sistemului de învăţământ românesc!”, se arată în declaraţia politică a deputatului Valeriu Zgonea.