Zgonea: Băsescu a transformat Palatul Cotroceni în sediu de partid şi face campanie electorală

Valeriu Zgonea: Băsescu a transformat Palatul Cotroceni în sediu de partid şi face campanie electorală sub antetul Preşedinţiei

 

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat vineri că preşedintele Traian Băsescu a transformat Palatul Cotroceni în sediu de campanie şi se foloseşte de antetul Preşedinţiei pentru a masca atacurile politice la adresa Guvernului şi Parlamentului pe subiectul accizei pentru autostrăzi, dar uită că atunci când a fost ministru al Transporturilor a introdus Taxa pe drum, dar nu a construit nici măcar un kilometru de autostradă.

„Taxa pe drum a lui Traian Băsescu a înseamnat echivalentul unei accize de 14 eurocenți pe litru, față de 7 eurocenți cât este astăzi taxa pe autostrăzi. Diferența este că în vreme ce guvernul Ponta a construit 230 de kilometri de autostradă în 2012 și 2013 și va mai construi încă 90 anul acesta, Traian Băsescu le-a luat banii românilor și nu a făcut nici măcar un kilometru”, precizează Valeriu Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților susține că Traian Băsescu manipulează atunci când vorbește despre efectele taxei pe autostrăzi, în condițiile în care președintele a fost cel care, în urmă cu cinci ani, a dirijat tăierea salariilor românilor cu 25% și majorarea TVA la 24%..

„Potrivit estimărilor BNR, creșterea accizei va avea un impact minim asupra inflației, de 0,28%. În plus, pentru populația cu venituri reduse impactul este acoperit prin măsurile sociale adoptate de către Guvern: creșterea cu 3.76% a pensiilor pentru 5,2 milioane de pensionari, creșterea cu 12,5% a salariului minim, de care beneficiază 800.000 de angajați, creșterea cu 4,5% a venitului minim garantat pentru 200.000 de români. De la 1 iulie va crește salariul minim de la 850 la 900 de lei și va intra în vigoare schema de reducere a ratelor la jumătate, de care vor beneficia 900.000 oameni”, a mai spus Valeriu Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a mai arătat că pentru a compensa introducerea accizei, Executivul va da înapoi transportatorilor 4 din 7 eurocenți, în vreme ce Ministerul Agriculturii va acorda subvenții pentru motorină.