Zgonea: Avem o Universitate puternică şi recunoscută!

valeriu zgonea Zgonea: Avem o Universitate puternică şi recunoscută! poze

Astăzi, 1 octombrie 2012, Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a participat la festivităţile organizate în Craiova, cu prilejul deschiderii noului an universitar, răspunzând invitaţiei adresate de rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că Universitatea din Craiova este o universitate de top, un loc al dezbaterii, al dialogului, al gândirii libere, un spaţiu al dezvoltării intelectuale şi al educaţiei de calitate, şi i-a sfătuit pe studenţi să mizeze pe pregătirea lor în facultate. Valeriu Zgonea i-a salutat în mod special pe “bobocii” Universităţii craiovene, spunându-le că au făcut o alegere bună şi exprimându-şi speranţa că tinerii vor alege să-şi construiască o carieră aici, în România, pentru că şansele noastre de a ajunge o țară europeană, modernă și demnă scad cu fiecare student care alege să își trăiască viața în altă parte.
„Sunt craiovean şi mă bucură faptul că Universitatea din Craiova s-a dezvoltat an de an, a crescut încet, dar sigur. Astăzi, la „vârsta” de 65 de ani, Universitatea din Craiova este cea mai importantă instituţie de învăţământ superior din Oltenia şi una dintre cele mai apreciate din ţară. Cu peste 31.000 de studenţi şi 170 de specializări, cu 14 şcoli doctorale, investiţii în infrastructură şi noi centre de cercetare ştiinţifică, avem o universitate puternică şi recunoscută”, a spus Preşedintele Camerei Deputaţilor.
Valeriu Zgonea a vorbit despre problemele majore cu care se confruntă învăţământul superior românesc, de la încălcarea autonomiei universitare şi blocarea posturilor din învăţământ la salariile necorespunzătoare, lipsa fondurilor necesare sau modificările numeroase ale Legii Educaţiei.
“Va trebui să dezbatem cu seriozitate toate problemele şi găsim răspunsuri la o seamă de provocări. Mai întâi, avem nevoie de o abordare a educaţiei ca sistem, în mod competent. Trebuie să avem un proiect naţional al educaţiei universitare, integrat unui proiect european care se conturează tot mai clar. A doua provocare este să adaptăm universităţile tot mai mult la cerinţele pieţei, să-i pregătim pe tineri pentru lumea de azi şi de mâine. Diploma nu este – sau nu ar trebui să fie – doar un petec de hârtie care atestă că studenţii au trecut pe aici, este dovada unor competenţe reale. Avem nevoie de studenți bine pregătiți, care atunci când ies de pe băncile facultății să știe meseria pentru care s-au pregătit. Poate cea mai mare provocare este de a re-gândi continuu, din multiple perspective, rosturile universității în comunitate. Da, e un proiect cu bătaie lungă. Universitatea este un reper al unei comunităţi, o coloană de temelie. Profesorii universitari sunt cei care deschid drumuri, întemeiază şcoli şi construiesc destine. Totodată, universitatea de azi devine un centru de cercetare ştiinţifică performantă şi o sursă a inovaţiilor tehnologice, având un rol esenţial în dezvoltarea economică şi socială. Este ceea ce se întâmplă deja la Craiova, unde s-a dezvoltat cu foarte multă mândrie şi cu foarte mare efort o cetate universitară”, a subliniat Valeriu Zgonea.
La ceremonie au participat, alături de profesorii şi studenţii Universităţii din Craiova, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi parlamentari de Dolj.
Cabinetul Preşedintelui Camerei Deputaţilor
VALERIU ŞTEFAN ZGONEA