Week-end albanez la Craiova


Tur de forță reușit în ultimele trei zile la Craiova de Asociația Liga Albanezilor din România, în frunte cu deputatul Bogdan Alin Stoica, reprezentantul etniei în Parlamentul României și organizatorul unei suite de evenimente la care au participat deopotrivă oficialități române și albaneze. Seria de evenimente organizate de ALAR a debutat, sâmbătă, cu inaugurarea unui monument de for public: bustul lui Skanderbeg, amplasat în parcul din cartierul craiovean Rovine, prin grija Ligii Albanezilor și cu concursul consiliului local și al primăriei Craiova.

De altfel, întreaga conducere executivă a primăriei Craiova, cu primarul Mihail Genoiu, viceprimarii Adrian Cosman și Stelian Bărăgan și administratorul public Sorin Manda, a fost prezentă la ceremonia din Rovine. Au participat de asemenea președintel CJ Dolj, Ion Prioteasa, alături de vicepreședintele Cosmin Vasile, precum și reprezentanți ai Parlamentului României, în persoana senatorului Radu Preda și a deputatului Ion Călin.

A fost prezentă și o delegație a Prefecturii Dolj, condusă de șefa cancelariei pfrefectului, Anișoara Stănculescu.

Bogdan Alin Stoica i-a avut alături și pe reprezentanții macedonenilor și ai etniei rome în parlament.

Delegația din Albania a fost condusă de Dritan Leli, Primarul Municipiului Vlora, și deputatul Fate Velaj.

Atât reprezentantul albanezilor în Parlamentul României, Bogdan Alin Stoica, precum și oaspeții de peste hotare au ținut să puncteze în alocuțiuni momentele istorice în care cele două popoare au fost alături și și-au acordat sprijin. Fate Velaj a remarcat și contribuția lui Nicolae Iorga, cel care dă numele bulevardului pe care e amplasat, de sâmbătă, bustul eroului național albanez, la istoriografia și la lupta de emancipare a poporului său.

Ceremonia a debutat pe ritmuri populare albaneze.

Delegația albaneză a poposit apoi la Universitatea din Craiova, instituția de învățământ punând bazele unei viitare colabrări cu universitatea din Vlora. „Avem zeci de proiecte europene în derulare și o experiență bogată în atragerea fondurilor europene în beneficiul studenților și îi asigur pe distinșii noștri oaspeți că oricine ne împărtășește principiile și valorile va avea în noi parteneri de nădejde”, a punctat rectorul Universității din Craiova, Cezar Spînu.

Un memorandum de colaborare, premergător viitoarei înfrățiri între cele doup orașe, a fost semnat apoi la sediul primăriei Craiova de primarul Mihail Genoiu și edilul șef din Vlora, Dritan Leli, cele două părți arătându-se deosebit de interesate de o cooperare viitoare, mai ales în domeniul turismului și a culturii.

Ziua de duminică a fost dedicată aproape în totalitate sportului, oaspeții albanezi fiind prezenți la Sala POlivalentă din Craiova la meciul echipei de handbal feminin. Punctul culminant l-a constituit însă vizita pe stadionul Oblemenco, unde deputatul Fate Velaj a primit din partea ALAR un cadou de suflet: un tricou a Universității Craiova semnat de întreg lotul CSU.

Ziua a continuat cu un recital de muzică și poezie albaneză la Muzeul de Artă din Craiova.

Zilele Culturii Albaneze la Craiova se încheie azi cu prezentarea piesei de teatru „Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu, în interpretarea trupei Teatrului „Petro Marko” din Vlora în limba albaneză, la Aula „Alexandru Buia” a Facultății de Agronomie, cu începere de la orele 17:00