Volum de proză şi poezie, în memoria informaticianului Mihai Pătraşcu

Picture 4197 Volum de proză şi poezie, în memoria informaticianului Mihai Pătraşcu poze

Volum de proză şi poezie, în memoria celui mai mare informatician român, din Craiova, care s-a stins din viaţă la New York.

Familia lui Mihai Pătraşcu, considerat cel mai bun cercetător român în informatica teoretică din ultimii 10 ani, care s-a stins din viaţă anul trecut la New York, a lansat un volum de poezie şi proză, în memoria acestuia. La aproape un an după ce fiul său a plecat dintre noi, tatăl lui Mihai, conf. univ.dr Virgil Pătraşcu, medic dermatolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, a publicat volumul „Nopţi fulgerate, înnegurate zile”. Cartea conţine fragmente de proză şi poezie, printre care „Singuri de Crăciun”, „Suflete la marginea lumii” şi „De ce, Doamne, de ce?”, în care redă, în proză, momentul în care fiul său a murit, pe patul din apartamentul său, în New York. „Îşi privi copilul care deschise încet ochii. Se cutremură, întrebându-se tăcut de ce frumosul zbor de dinaintea bolii va fi în curând prăbuşire. Presimţirile cenuşii deveniră tot mai întunecate. Pierdut în hăuri, îi dispăreau gândurile înainte de a prinde contur. Cu privirea încordată, urmărea cum viaţa şi moartea se târguiau în sufletul fiului. Simţea pericolul ghilotinei, gata să-i taie ultima respiraţie”, scrie medicul Pătraşcu, în cartea „Nopţi fulgerate, înnegurate zile”. În continuare, medicul povesteşte exact momentul în care fiul său a plecat la cele veşnice. „Era 5 iunie 2012, orele 13.15 New York (ora 20.15 România), când copilul se împărţise între cer şi pământ. Între acestea, îngerul trist cu candela aprinsă. Rămase împietrit minute în şir, apoi lacrimile neplânse i se prăvăliră peste ziua prea strâmtă în care nu mai încăpură toţi. Inundat de întuneric, cu sufletul sfâşiat şi apăsat de mormanul iluziilor din atâtea zile disperate, întrebă acum cu smerenie „De ce, Doamne, de ce?”. Viaţa este o boare de vânt. Este pregătirea pentru moarte”, scrie medicul, în fragmentul „De ce, Doamne, de ce?”. Cartea conţine de asemenea un interviu cu cercetătorul în informatică Mihai Pătraşcu, interviu apărut în publicaţiile naţionale. De asemenea, cartea conţine şi fotografii cu Mihai Pătraşcu, în diferite momente din viaţa sa, precum imagini de la Marele Zid Chinezesc sau la Machu Picchu. Prefaţa volumului este redactată de cunoscutul critic şi istoric literar Marian Barbu, membru al Uniunii Scriitorilor Români, filiala Craiova.

Picture 4194 Volum de proză şi poezie, în memoria informaticianului Mihai Pătraşcu poze
Mihai Pătrașcu este considerat cel mai bun cercetător român in informatica teoretică din ultimii 10 ani. El a absolvit Massachusetts Institute of Technology, iar lucrarea sa de doctorat a primit premiul prestigioasei universități americane pentru cea mai bună teză. Craioveanul a câștigat patru medalii de aur și trei de argint la olimpiadele internaționale de informatică, fiind clasat în primii 20 de medaliați din lume. Din 2009 a lucrat în cadrul echipei de cercetare a laboratoarelor AT&T din SUA. Diagnosticat cu cancer, Mihai Pătrașcu a murit la 29 de ani, la data de 5 iunie 2012.