”Visuri de iarnă” la Filarmonica ”Oltenia”

Vineri, 23 ianuarie, dirijorul sud-coreean JANGWON SEO, violonistul RADU DUNCA și Orchestra Simfonică încântă auditoriul, de la ora 19:00,  cu sonoritățile mozartiene ale Concertului nr. 3 în Sol major și acordurile splendide din ”Visuri de iarnă” de Ceaikovski.
2015 01 23 400 ”Visuri de iarnă” la Filarmonica ”Oltenia” poze
Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară şi orchestră  a fost creat într-o singură zi (12 septembrie 1775) reliefând încă o dată puterea genului mozartian. Distribuţia orchestrală rămâne modestă din punct de vedere cantitativ (două flaute, două oboaie, doi corni şi grupul corzilor), instrumentele fiind însă interesant utilizate, atât ca fond sonor, cât şi în posturi cvasi-solistice. Concertul este caracterizat de eleganţa şi naturaleţea comunicării, de limpezimea ideilor exprimate și de subtilele translări ale planului dramaturgic.

Visurile de iarnă ceaikovskiene exprimă fără echivoc spiritul simfoniei romantice ruse.  Conţinutul tematic al primei părţi este foarte bogat: visurile nostalgice se deapănă unul după altul, în fantezia călătorului fermecat de goana troicii perindându-se imaginea cântecelor dragi, a basmelor.  Peisajul rus, fantasticul slav din “geana mării” puşkiniană, melodicitatea luminoasă – toate aceste ipostaze idealizate ale Rusiei s-au îmbinat într-un tot unitar străbătut de dragostea compozitorului pentru patria natală.

Jangwon Seo2 ”Visuri de iarnă” la Filarmonica ”Oltenia” poze
Compozitor şi dirijor, Jangwon Seo este absolvent al Universităţii de Muzică din Düsseldorf/Germania, unde a beneficiat de îndrumarea prof. Bojidar Dimov. actualmente este dirijor principal al Companiei de Operă Michooholl şi director artistic al Companiei de Operă Seorum, ansambluri alături de care participă la turnee internaţionale şi promovează în special creaţii moderne din domeniul muzicii de operă.

Radu Dunca ”Visuri de iarnă” la Filarmonica ”Oltenia” poze

Repertoriul abordat de violonistul Adrian Dunca a fost apreciat ca „un program complex, plin de culoare, redat cu sensibilitate, virtuozitate şi cu o atentă pregătire muzicală”, cuprinzând lucrări camerale și concertante atât din repertoriul universal, cât și din cel românesc (inclusiv creaţia contemporană).