VINERI, 15 FEBRUARIE 2019, ORA 19:00 Concert extraordinar dedicat Zilei Îndrăgostiților

 natalia roman VINERI,  15  FEBRUARIE  2019,  ORA  19:00  Concert extraordinar dedicat Zilei Îndrăgostiților poze

VINERI,  15  FEBRUARIE  2019,  ORA  19:00

Concert extraordinar dedicat Zilei Îndrăgostiților

ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  “OLTENIA”

DIRIJOR

MARIUS  HRISTESCU

SOLIȘTI

NATALIA  ROMAN (soprană, ITALIA), LARS  FOSSER (bariton, DANEMARCA),

EUGEN  NEGRUȚĂ (acordeon, REPUBLICA MOLDOVA)

 

            La Filarmonica „Oltenia” Craiova are loc vineri, 15 februarie 2019, ora 19:00 un concert dedicat Zilei Îndrăgostiţilor, sub bagheta maestrului Marius Hristescu. Soprana Natalia Roman şi baritonul danez Lars Fosser vor aduce în aer iubirea din opere celebre, ca „Romeo şi Julieta” de Charles Gounod, „Turandot” de Giacomo Puccini şi „Nunta lui  Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Eugen Negruţă, liderul „Concertino  Accordion Band”  va interpreta „Opale Concerto pentru acordeon și orchestră de coarde” de Richard Galliani, îmbogăţind atmosfera cu ritmuri de jazz şi tango.

 

Anul 1999 marchează pentru Marius Hristescu începutul colaborării cu binecunoscutul cantautor Tudor Gheorghe, colaborare în urma căreia a luat naştere proiectul ”Anotimpurile Poeziei Româneşti”. În urma reputaţiei de compozitor şi orchestrator dobândite, artişti valoroşi ai momentului din industria muzicală românească și internațională i-au solicitat colaborarea artişti ca Felicia Filip, Nicu Covaci (Phoenix), Loredana Groza. De un real succes s-au bucurat şi cele două proiecte simfonice realizate alături de baritonul Daniel Prunaru (pe scena Operelor din Craiova şi Cluj-Napoca), materializate în realizarea a două CD-uri. O apariție recentă într-un proiect de amploare a avut loc cu prilejul evenimentului „Maria Tănase Symphonic” organizat de Filarmonica „Oltenia” Craiova în primăvara anului 2018, la Sala Polivalentă. Marius Hristescu a fost orchestrator şi dirijor al acestui concert inedit, de fuziune între muzica simfonică şi cea folclorică autentică. Pe 1 decembrie 2018, în cadrul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Marius Hristescu a fost dirijorul și orchestratorul spectacolului-eveniment „Tot ce-i românesc nu piere”, susținut de Tudor Gheorghe, Corul și Orchestra CONCERTINO pe scena Filarmonicii „Oltenia”, în cadrul Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”, ediția 45.

 

Soprana Natalia Roman s-a născut la Drochia, în Republica Moldova și, din 2004, locuiește în Italia. A fost solistă la Opera de Stat și la Filarmonica din Chișinău şi a câștigat numeroase concursuri și premii. A cântat, cu mare succes la public, la Teatro Regio din Parma (Bărbierul din Sevilla), Festivalul Rossini Opera din Pesaro (Viaggio a Reims), la Teatro Comunale din Ferrara (Rigoletto) și la teatrele de Rovigo, Bolzano, Trento, Padova, Como, Jesi, Trieste și Verona. A interpretat Violetta într-o producție La Traviata, în Seul, Coreea de Sud. De asemenea, a avut mare succes în rolul Gilda în circuitul Lombard (Aslico).

Interpretările extraordinare ale baritonului Lars Fosser în roluri verdiene (Rigoletto, Nabucco, Posa în „Don Carlos” și Don Carlo în „Ernani”), pucciniene (Scarpia în „Tosca”, Sharpless în „Madama Butterfly”) sau wagneriene (Wotan și Alberich în „Inelul Nibelungilor”) au atras admirația publicului și au beneficiat de cronici elogioase. Lars Fosser a desfășurat o susținută activitate concertistică în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Danish Radio Symphony Hall, Tivoli Symphony Hall din Copenhaga, Mercedes Halle din Berlin și Braunschweig Kulturhaus, acompaniat de orchestre de renume.

 

În anul 2003, Eugen Negruţă împreună cu mai mulți muzicieni a format Ansamblul de Acordeoniști “Concertino” (actualmente Concertino Accordion Band) care activează la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Alături de Concertino Accordion Band susține numeroase concerte în cele mai prestigioase săli de spectacol (Danemarca,  Franţa,  Italia,  Austria,  Polonia,  Luxemburg, Belgia, Azerbaijan, Croația, Lituania, Germania, Elveția, Rusia,  România,  Coreea  de  Nord,  China,  Canada). O filă  aparte în activitatea  ansamblului  și  a conducătorului  său  îi  revine  relațiilor  de  colaborare cu cei mai reputați acordeoniști din lume: Vladimir  Zubitsky  (Ucraina-Italia),  Duo  Paris-Moscou – Domi Emorine și  Roman  Jbanov,  Frank  Marocco  (SUA)  și  celebrul  acordeonist  și  compozitor  Richard  Galliano  (Franța). Concertino Accordion Band a înregistrat trei CD-uri: „Astor Piazzolla” (2006), „Muzica lumii” (2007) și „Culorile muzicii” (2012), “Live in Berlin” (2014), “Ten Years under the Rock’s” (2015), “XX century Music” (2017). Pe lângă ampla activitate din Concertino Accordion Band, Eugen Negruță susține numeroase concerte solistice.

Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori); concert în abonament (5). Biletele pot fi procurate de la agenţia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00-18:00), Calea Unirii nr. 16, telefon 0251 414 698.