Victor Ponta, tur de forță prin Dolj

ponta craiova 1 Victor Ponta, tur de forță prin Dolj poze

Victor Ponta s-a aflat ieri în Dolj în dublă calitate: de premier și de președinte de partid, vizitând mai multe obiective industriale din Craiova și paticipând la un miting electoral organizat de filiala lui Claudiu Manda.

tren softronic.jpg Victor Ponta, tur de forță prin Dolj poze

În prima parte a vizitei, Ponta s-a axat pe domeniul economic, prima oprire fiind programată la Softronic, firma craioveană care încearcă să intre pe piața granzilor din domeniul transporturilor feroviare, cu primul tren electric de mare viteză conceput și realizat în România.

ponta craiova 3 Victor Ponta, tur de forță prin Dolj poze

„Cred că trebuie să facem mai mult decât cu sufletul. Sunt convins că, atunci când va fi oferta de la Craiova cu oricare alta din străinătate, cea de la Craiova va fi cea mai ieftină la bani și bineînțeles la aceleași standarde calitative. Așadar, nu mă pot pronunța cine o să câștige licitația, dar am încredere că o să fie cei mai buni. Sunt convins că ceea ce se produce la Craiova va fi nu numai în România, ci și în Europa, un lucru e calitate și extrem de competitiv, M-am bucurat să văd trenul oltenesc și sper să ne vedem cu toții când face primul drum Craiova-București”, a spus Ponta.

iar 99 soim.jpg Victor Ponta, tur de forță prin Dolj poze

Premierul a mers apoi la fabrica de avioane din Craiova, pentru care, după propriile spuse, veștile proaste din Ucraina se traduc în vești bune de la București, respectiv în noi comenzi de la MApN pentru uzina craioveană.

ponta craiova 9 Victor Ponta, tur de forță prin Dolj poze

„Știm cu toții ce se întâmplă în Ucraina, unde lucrurile nu merg înspre bine, ci înspre mai rău. Am suplimentat cu 700 de milioane de lei bugetul de apărare și am discutat cu ministrul Dușa că acest lucru va însemna și comenzi noi pentru fabrica de la Craiova și pentru celelalte fabrici din industria de apărare. Este cea mai mare provocare din domeniul siguranței naționale din ultimii 25 de ani și vrem să demonstrăm că România, alături de aliații din Nato, e pregătită să-i facă față”, a declarat Ponta.

Victor Ponta, alături de miniștrii care-l însoțeau, președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea, șeful CJ Dolj Ion Prioteasa și primarul Lia Olguța Vasilescu, s-a întâlnit apoi cu reprezentanții firmei turcești ETI, chiar la marginea lotului de teren din incinta Parcului Industrial Craiova unde va începe construcția noii fabrici, investiția fiind estimată la peste 30 de milioane de euro.

ponta craiova 8 Victor Ponta, tur de forță prin Dolj poze

În loc de pâine și sare, turcii l-au așteptat pe premier cu tort.

ponta craiova 6 Victor Ponta, tur de forță prin Dolj poze

Punctul culminant al vizitei lui Ponta l-a constituit mitingul electoral de la Polivalentă, unde s-au alăturat delegației liderului PSD candidații PSD-UNPR-PC la europarlamentare, precum și președintele PC Daniel Constantin. Pesediștii doljeni s-au mobilizat pentru vizita șefului de la București, așa că sala a fost arhiplină, cu președintele filialei, Claudiu Manda, pe post de amfitrion.

ponta craiova 2 Victor Ponta, tur de forță prin Dolj poze

Social-democrații care au luat cuvântul s-au întrecut în mesaje mobilizatoare. Șeful CJ Dolj i-a îndemnat pe particianți să „păstreze tradiția” și să plaseze din nou PSD Dolj pe podium ca scor la alegerile europarlamentare, senatorul Mircea Geoană a dat asigurări că PSD va înfige la Craiova „steagul României, al Victoriei, al Europei, steagul NATO, al Occidentului”, iar primarul Lia Olguța Vasilescu l-a provocat pe Ponta să-și anunțe candidatura la Președinție de la Craiova, însoțindu-și îndemnul cu desfășurarea unui banner cât o tribună întreagă cu mesajul „Ponta Președinte”.

Ponta a rezistat însă tentației, preferând să atace indirect tema prezidențialelor. „Țineți bine de bannerul ala, că oricine vrea să fie președinte, nu va putea fi fără sprijinul Doljului. Nu știu cum făcurați, de unde venirăți, dar iar sunteți cei mai mulți”, a spus Ponta. Șeful PSD și-a îndemnat adepții să lupte pentru victoria socialiștilor la europarlamentare în lupta cu „dreapta austerității”, adăugând că garantează personal pentru candidații alianței PSD-UNPR-PC, „pentru Corina Crețu, pentru Cati Andronescu și, din toată inima, pentru Daciana Sârbu”. Ponta și-a luat apoi la țintă adversarii din plan intern, reiterând expresia BUBA: „Băsescu, Udrea, Boc și Anastase, dar acum cred că nu mai e Anastase, e Antonescu parcă”.

ponta craiova 5 Victor Ponta, tur de forță prin Dolj poze

Liderul PSD a dat tent locală discursului, pigmentându- cu referiri la Radu Berceanu, Antonie Solomon și Adrian Mititelu. „ În 2004 Băsescu a câştigat minţind. În 2009 a câştigat furând. În 2012 dumneavostră l-aţi demis şi a minţit şi a furat din nou. Anul acesta se termină cu Băsescu, anul ăsta, în sfârşit, o să facem dreptate după atâţia ani. România a fost nenorocită de Băsescu și de Mititelu. Știți care Mititelu, nu? Ați avut și dumneavoastră aici un Mititelu, care a distrus echipa de fotbal, a avut și România un Mititelu prim-ministru. Aș vrea să se ducă amândoi acolo unde le e locul. Vreau să putem să facem pentru Craiova și pentru Oltenia tot ce ne-am propus. Am fost în 2012 aici la Craiova, în Craioviţa, şi am spus „Olguţa la primărie, Solomon la pușcărie”. Mă bucur foarte mult că Olguţa Vasilescu e la primărie. Nu mă bucur că Solomon e la puşcărie, pentru că mai mult decât el, de o mie de ori, au furat în această ţară Băsescu, Udrea, Berceanu, Videanu, Boc. Aşa încât, dacă vreţi să facem dreptate până la capăt, în noiembrie noi să fim la Preşedinţie şi Băsescu la…”, a spus Ponta, completat de replica „la pușcărie” a pesediștilor din sală.

În plus, după ce Lia Olguța Vasilescu anunțaseră intrarea în linie dreaptă a proiectului pentru un nou stadion la Craiova, premierul a plusat cu nouă investiție, afirmând că Craiova va beneficia de unul dintre cele trei noi spitale regionale planificate a fi realizate la nivel național.

După întrunirea de partid, Victor Ponta și-a încheiat raidul prin Dolj la Cetate, unde a urmărit unul dintre spectacolele de teatrul din cadrul FEstivalului Shakespeare.