Victor Boştinaru: „Tragedia din clubul Colectiv nu trebuie să pericliteze un sistem care salvează vieţi”

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru: „Tragedia din clubul Colectiv nu trebuie să pericliteze un sistem care salvează vieţi”

Bucureşti, 29 martie 2016

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru reacţionează la criticile aduse doctorului Raed Arafat în proiectul de raport al Corpului de control privind intervenţia de urgenţă la incendiul din clubul Colectiv. Raportul redactat sub conducerea lui Mircea Valentin, fost avocat şi consilier al lui Traian Băsescu,  nu conţine şi un punct de vedere al instituţiilor implicate, inclusiv din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, înainte ca acesta să fie prezentat prim-ministrului Dacian Cioloş pentru aprobare.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Tragedia de la Colectiv nu este un subiect care ar trebui politizat, deşi, a adus schimbări majore în structura guvernării României. Totodată însă, emoţiile cu care tratăm acest caz nu trebuie să pericliteze un sistem eficient de salvare a unor vieţi. Medicul Raed Arafat are meritul creării pionieratului în sistemul medical de urgenţă prin înfiinţarea unor echipe comune de medici, asistente şi pompieri paramedici, cu dezvoltarea unui cadru curricular şi a unui mediu specific pentru formarea acestora şi a personalului medical.

Totodată, sistemul naţional de telemedicină interspitalicesc şi paraspitalicesc creat şi dezvoltat în România de doctorul Arafat este un sistem recunoscut la nivel internaţional, prin programe de parteneriat pentru formare în sistemul medical de urgenţă şi prin proiecte de extindere a sistemului de telemedicină la nivel transatlantic pentru gestionarea dezastrelor. Dacă există un singur om indispensabil din punct de vedere profesional şi care a făcut atât de multe pentru sistemul medical de urgenţă din România şi implicit, pentru creşterea numărului de vieţi salvate, acesta este doctorul Raed Arafat.”

„Aş fi înţeles concluziile raportului corpului de control, dacă acesta ar fi fost elaborat în timpul lui Traian Băsescu. Dar faptul că tocmai un personaj din cercul personal al lui Traian Băsescu a girat concluziile acestui raport, vine să demonstreze că se doreşte preluarea unui serviciu public de către interese private, un sistem care ar trebui să facă faţă unor riscuri afirmate şi recunoscute, de la catastrofe naturale, atacuri teroriste sau conflicte. Un asemenea demers este un atac la sistemul de siguranţă naţională în sens larg şi îi cer prim-ministrului Dacian Cioloş, ca măcar în acest singur caz, să probeze că aşa-zisul guvern tehnocrat este în serviciul interesului naţional” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.