Victor Boştinaru: Sustenabilitate pentru dezvoltare durabilă

 

Sustenabilitate pentru dezvoltare durabilă: utilizarea Fondului de Coeziune şi a fondurilor pentru cercetare şi dezvoltare în sectorul de apă. Bruxelles, 27 martie 2013

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, membru al Comisiei REGI şi raportor pentru Fondul de Coeziune, a organizat ieri, în Parlamentul European, conferinţa „Sustenabilitate pentru dezvoltare durabilă: utilizarea Fondului de Coeziune şi a fondurilor pentru cercetare şi dezvoltare în sectorul de apă pentru promovarea creşterii economice”.

Evenimentul organizat în colaborare cu Hach Lange, o companie germană, lider în sectorul de analiză şi tratare a apei, a reunit membri ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene, a prezentat situaţia dintr-o perspectivă academică şi a încercat să identifice zonele în care se pot derula investiţii în domeniul cercetării şi dezvoltării.

„Iniţiativa organizării acestui eveniment a venit la începutul consultărilor pe care le-am avut în calitate de raportor pentru Fondul de Coeziune, având în vedere importanţa apei şi necesitatea absolută de a o conserva prin investiţii, acolo unde Politica de Coeziune trebuie să aibă un rol cheie.

După o analiză complexă a situaţiei, din toate punctele de vedere, vă pot spune că sunt foarte multe de făcut şi de aceea, mă bucură sprijinul semnificativ pe care am fost de acord să îl oferim prin intermediul Fondului de Coeziune investiţiilor în sectorul de apă” a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru, organizatorul conferinţei.

În cadrul conferinţei şi-au adus contribuţiile Nikos Chrysogelos – vice-preşedinte al Comisiei REGI, Nicola Notaro – şef adjunct al Unităţii pentru protecţia resurselor de apă din cadrul Directoratului General pentru Mediu al Comisiei, Dr. Helmut Bloech – Asociaţia Europeană a Apei, precum şi Streppel Toon şi Michael Kaczor, din partea Hach Lange.

De asemenea, evenimentul a oferit oportunitatea lansării studiului comandat de către eurodeputatul Victor Boştinaru, referitor la analiza situaţiei unor municipi, care nu sunt conforme cu legislaţia Uniunii Europene privind apa.
Conform eurodeputatului social-democrat român: „de foarte multe ori problemele legate de apă rezidă în faptul că legislaţia Uniunii nu este pusă în aplicare.

Acest studiu arată faptul că, pe lângă ţările în care existenţa neregulilor nu este probabil o surpriză, există şi altele de la care ne-am aştepta la o situaţie complet diferită. Tebuie să luăm în considerare faptul că statele membre şi prin urmare, cetăţenii Uniunii pot cădea sub incidenţa unor sancţiuni grave în cazul în care, măsurile corecte şi investiţiile necesare nu sunt puse în aplicare pentru a îndeplini cerinţele UE”.

Victor Boştinaru a subliniat importanţa conştientizării rolului apei şi a salutat faptul că prima iniţiativa a cetăţenilor europeni de a strânge 1 milion de semnături, în 8 state membre este pentru „Right2Water” (n.r. Dreptul la apă):

„Acestă iniţiativă este încurajatoare, dar reamintesc faptul că, trebuie să existe o altfel de abordare şi atunci când vine vorba de investiţii industriale. Nu ne putem permite pur şi simplu ca unele investiţii să ia în considerare doar profiturile economice, fără să ia în calcul consecinţele pe care le pot avea asupra resurselor de apă. Directivele privind evaluarea impactului asupra mediului şi Evaluarea Strategică de Mediu trebuie să fie bine aplicate, mai stricte şi mai eficiente”.