Victor Boștinaru: „Ludovic Orban a făcut un gest ridicol și costisitor pentru România.”

LansareStudiuCraiova VictorBostinaru Victor Boștinaru: „Ludovic Orban a făcut un gest ridicol și costisitor pentru România.” poze

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Ludovic Orban a făcut un gest ridicol și costisitor pentru România.”

Bruxelles, 17 mai 2018

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a subliniat faptul că gestul liderului PNL, Ludovic Orban, de a sesiza PÎCCJ în chestiunea memorandumului Guvernului cu privire la eventuala mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este ridicol și poate periclita interesele României.

Astfel, conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Am căutat să stau deoparte în legătura cu disputa recentă dintre Guvern și Președinție, convins că aducerea în disputa politică internă a unor subiecte atât de importante precum natura strategică a relațiilor României cu Israel și SUA, poate să afecteze grav credibilitatea României ca actor internațional.

            Astăzi, însă, președintele PNL a făcut un gest politic, pe cât de ridicol, pe atât de costisitor pentru România. Dacă ar fi fost doar ridicol, nu era nimic neobișnuit în cazul lui Ludovic Orban sau al PNL-ului. Dar, revenind la lucrurile serioase, domnul Orban nu înțelege că nicio instanță nu poate cenzura un act al Guvernului, cu atât mai mult cu cât este vorba de un memorandum intern, menit să contribuie la definirea unei poziții ulterioare pe care Guvernul și România ar putea să o adopte.

            Pot să înțeleg incompetența crasă în materie de politică externă a domnului Orban, dar să nu înțelegi că acuzația halucinantă de «înaltă trădare» la adresa Prim-ministrului pentru intenția de a se coordona cu aliatul său strategic, Statele Unite ale Americii și de a da curs, eventual, solicitării unuia dintre cei mai importanți parteneri și aliați în timpurile cele mai dificile pentru România, statul Israel, este un act de o gravitate extraordinară.

            Așadar, domnul Orban insinuează că Guvernul României ar fi făcut un act de înaltă trădare în favoarea statului Israel în complicitate cu Statele Unite ale Americii.

            Domnule Orban, pot să înțeleg că nu cunoști nimic din istoria unică a relațiilor deosebite dintre România – Israel și din semnificația permanent strategică a acestora. Pot să înțeleg că relația cu Statele Unite ale Americii este strategică doar în cuvinte, în opinia dumneavoastră.

            Dar, să nu înțelegi că gestul de astăzi este un gest explicit anti-israelian și anti-american, care nu poate avea decât consecințe grave de credibilitate pentru România și niciun fel de consecințe juridice, ca urmare a acțiunii iresponsabile pe care ai declanșat-o astăzi, este intolerabil.

            Mă tem că acest demers este cu adevărat anti-național și de natură a prejudicia interesele strategice ale României. De aceea, prezumpția de necunoaștere, chiar dacă justificată, este inoperantă în cazul unui lider politic cu pretenții de a conduce România.”