Veteranul de război Titu Stoicheci a fost sărbătorit de jandarmii doljeni la împlinirea vârstei de 104 ani

Veteranul  de război  Titu Stoicheci a fost sărbătorit de jandarmii doljeni la împlinirea vârstei de 104 ani

 

Vineri, 09 ianuarie a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj a avut loc un moment  emoţionant pentru generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci, prilejuit de împlinirea venerabilei vârste de 104 ani, ocazie cu care a fost sărbătorit de familie, rude, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi generaţia mai tânără de jandarmi.

Odată cu înmânarea diplomei de onoare, a plachetei omagiale pentru meritele obţinute în instituţia ,,Oamenilor de Arme” şi a tortului aniversar, jandarmii doljeni şi toţi invitaţii la această activitate au ţinut să-i transmită bravului jandarm, urări de sănătate, viaţă lungă şi multe bucurii alături de cei dragi sufletului.

Veteran Stoicheci Veteranul  de război  Titu Stoicheci a fost sărbătorit de jandarmii doljeni la împlinirea vârstei de 104 ani poze

Cu această ocazie jandarmii doljeni, păstrători și continuatori ai tradițiilor Legiunii de  Jandarmi Dolj, avându-l pentru prima oară în mijlocul lor pe veteranul de război, domnul general de brigadă în retragere Titu Stoicheci, au avut onoarea să-i acorde salutul lor și să-i prezinte un omagial ONOR cu prilejul celei de a 104 – a aniversare a zilei de naștere.

 

Date de referinţă

 

Domnul general de brigadă  în retragere Titu  Stoicheci, s-a născut în comuna Husnicioara, județul Mehedinți,  la  data de 9 ianuarie 1911.

A urmat cursurile Școlii primare din comuna natală și ale Şcolii Normale de Invăţători “Domnul Tudor”din Drobeta Turnu Severin,  pe care le-a absolvit în anul 1930.

Din toamna anului 1930 a pus condeiul în mâna copiilor basarabeni din comuna Reveca, județul Lăpușia până în anul 1932 când  a fost admis la Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie, de rezervă de la Ploieşti pe care a absolvit-o în anul 1933 fiind avansat la gradul de sublocotenent.  Între anii 1933-1939  și-a desfășurat activitatea ca învățător la Şcoala Generală din Zegaia, judeţul Mehedinţi.

La data de 1 septembrie 1941, fiind mobilizat în cadrul Legiunii de Jandarmi Dolj a fost trimis pe frontul Est, în cadrul Jandarmeriei de Campanie în sprijinul Armatei a 4 Română, îndeplinind funcția de comandant de pluton în cadrul Companiei a 2-a poliție din Divizia a 2-a Infanterie.

În perioada 1941-1943 a participat la luptele sângeroase duse în bazinul Volgăi până la culoarul Odessa – Stalingrad unde a avut loc cea mai crâncenă încleştare din cel de-al doilea război mondial, în care Armata a 6-a germană având alături Armata a 4-a română au suferit cele mai grele pierderi în vieți omenești și materiale.  După spargerea Blocadei de la Stalingrad de către armata rusă, a urmat calvarul retragerii printre liniile inamice, soldații români, înfruntând pe lângă setea de răzbunare bolșevică, foamea, frigul, lipsa de uniforme, încălțăminte, hrană, armament și muniție. Armata română avea epuizate toate resursele, iar soldații ajunseseră la capătul puterilor. În aceste condiții, supraviețuitorii Companiei a 2- a poliție, printre care și sublocotenentul Titu Stoicheci au ajuns în data de 5 mai 1943 la reședința din Craiova a Legiunii de Jandarmi Dolj.

Pentru profesionalismul, măiestria, curajul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în conducerea subunității și ducerea luptei, sublocotenentul Titu Stoicheci a fost avansat la gradul de locotenent și decorat cu Ordinul Steaua României cu spade.

A urmat demobilizarea și o perioadă scurtă de acalmie în care locotenentul Titu Stoicheci s-a bucurat de reîntregirea familiei, acasă, așteptându-l soția și cele două fiice.

La data de 1 iulie 1943 a fost concentrat din nou în cadrul Legiunii de Jandarmi Gorj și încadrat ca instructor la Centrul de Împrospătare a Cunoștințelor Jandarmi,  Tg.-Jiu, primind și comanda acestui centru unde, până la data de 1 septembrie 1944, a pregătit și instruit 4 serii de rezerviști, transmițând cunoștințele de specialitate dar și împărtășind experiența dobândită pe câmpul de luptă, insuflând acestora dragostea pentru Patrie, spiritul de sacrificiu și camaraderesc, crez și simțăminte fără de care, personal nu ar fi supraviețuit pe front.

Începând cu data de 1 septembrie 1944 a fost trimis pe frontul de Vest în cadrul Legiunii de Jandarmi Vâlcea unde a participat la lupte în calitate de comandant al Companiei 71 poliție până la data de 1 ianuarie 1945 când a fost demobilizat.

Pentru faptele de arme, calitățile de comandant și OM de care a dat dovadă cu prisosință, locotenentul Titu Stoicheci a fost avansat la gradul de căpitan.

După demobilizare, căpitanul Titu Stoicheci a revenit la familie și în mijlocul copiilor de la Şcoala Generală Zegaia din judeţul Mehedinţi unde și-a îndeplinit menirea de dascăl și a fost director până în anul 1971, când a ieşit la pensie.

Un episod aparte, nu mai puțin impresionant, îl reprezintă și perioada anilor 1945-1947 când a fost concentrat în mai multe rânduri, ocazie cu care a suportat prigoana comunistă, fapt pentru care nu a putut și nici nu și-a mai dorit să activeze în cadrul Miliției sau Trupelor de securitate reorganizate după conceptele comuniste.

Cu toate acestea, domnul general de brigadă în retragere Titu Stoicheci a păstrat vie în conștiință și în amintiri perioada de glorie trăită în rândurile Jandarmeriei Române, și nu precupețește nici un efort în a evoca oameni de ispravă și faptele lor din lupte.

În semn de respect și considerație, după anul 1990 a fost avansat succesiv la gradele de maior, locotenent colonel și colonel, în rezervă, iar prin Decretul Prezidenţial nr. 943 din 28 noiembrie 2013, începând cu la data de 1 Decembrie, 2013 a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere primind astfel, recunoașterea națională, onoruri și prinosul de recunoștință al generațiilor actuale de jandarmi.

 

 

Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul – IJJ Dolj