Valeriu Zgonea – la Forumul Economic Mondial de la Astana

 
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, participă, în perioada 22-23 mai 2013, la Forumul Economic Mondial de la Astana, din Kazahstan.
Vizita în Republica Kazahstan îşi propune o redimensionare a dialogului parlamentar între cele două ţări, precum şi intensificarea cooperării bilaterale, cu accent pe dimensiunea economică.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a avut, astăzi, întrevederi cu omologul său kazah, Nurlan Nigmatulin, precum şi cu preşedintele Senatului Republicii Kazahstan, Mami Kairat.
În cadrul discuţiilor, Presedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat susţinerea pentru dezvoltarea continuă a relaţiilor dintre România şi Kazahstan, precum şi disponibilitatea pentru lărgirea cooperarii la nivel parlamentar.
„Între România şi Kazahstan există o lungă tradiţie de relaţii foarte bune, încheiate cu un parteneriat cu valori strategice. Din punct de vedere politic şi economic, considerăm Kazahstanul printre cei mai valoroşi parteneri ai noştri din Asia Centrală, fiind al doilea investitor străin în economia românească şi a treia ţară ca rată de creştere la nivel mondial. De asemenea, lucrăm împreună în organizaţiile internaţionale şi regionale, sprijinim iniţiativele Kazahstanului în OSCE şi apreciem modul în care a acţionat în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE. Ne dorim foarte mult să dinamizăm cooperarea la nivel parlamentar. De curând, în Parlamentul României, a fost reconstituit Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Kazahstan, cu un rol deosebit în promovarea dialogului la acest nivel. Există premise foarte bune în vederea extinderii cooperării în toate domeniile”, a subliniat Valeriu Zgonea.
Tot astăzi, Preşedintele Camerei Deputaţilor are programată o întrevedere cu Secretarul de stat al Republicii Kazahstan, Marat Tahzin.
În cursul zilei de mâine, Valeriu Zgonea va participa la lucrările Forumului Economic Mondial de la Astana. Preşedintele Camerei Deputaţilor va susţine o alocuţiune în cadrul panelului The New Energy Landscape – Key drivers of the Energy Future, cu tema „Romania’s perspective on the energy landscape”.
Evenimentul, care se desfăşoară sub patronajul preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, este o conferință împotriva crizei mondiale și se va desfășura în cooperare cu ONU. Numărul delegaților așteptați să ia parte la Forumul din acest an va ajunge la un record de 8.500 participanți, din peste 100 de țări. În jur de 300 de personalităţi au fost invitate să participe la Forumul Economic Mondial de la Astana, printre acestea numărându-se şefi de guvern, miniştrii, parlamentari, laureaţi ai Premiului Nobel în economie, reprezentanţi ai unor prestigioase companii din întreaga lume.
Preşedintele Camerei Deputaţilor va avea, mâine, 23 mai 2013, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Kazahstan, Serik Akhmetov.
Totodată, delegaţia română, condusă de Valeriu Zgonea, va fi primită şi de preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev.

Cabinetul Preşedintelui Camerei Deputaţilor