Valeriu Zgonea: La Camera Deputaţilor nu există nicio iniţiativă de modificare a legii ANI

zgonea Valeriu Zgonea: La Camera Deputaţilor nu există nicio iniţiativă de modificare a legii ANI poze

 

În legătură cu informaţiile apărute astăzi în presă, potrivit cărora Legea ANI ar urma să fie modificată în Parlament, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precizează:

1. În acest moment, nu există nicio iniţiativă, la nivelul Camerei Deputaţilor, de modificare a legii ANI, astfel încât cu atât mai puţin se poate vorbi despre existenţa vreunei proceduri parlamentare demarate în acest sens.

2. Dimpotrivă, în ce priveşte conduita parlamentarilor – mai exact a deputaţilor -, dialogul dintre Camera Deputaţilor şi ANI s-a intensificat în ultimele luni, ca urmare a iniţiativei comune a Preşedintelui Camerei Deputaţilor şi, respectiv, a Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate.

3. În prezent, există un Proiect de Hotărâre a Camerei Deputaţilor privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, unele dintre propuneri făcând referire la incompatibilităţi. Aceste prevederi concordă cu observaţiile şi propunerile Agenţiei Naţionale de Integritate, transmise în cadrul dialogului instituţional.

4. În cadrul dialogului cu reprezentanţii societăţii civile, la nivelul Camerei Deputaţilor s-a constituit un grup de lucru ce a purtat discuţii cu Organizaţii Neguvernamentale reprezentative pentru societatea civilă din România. Membri ai Comisiei pentru Regulament şi ai Comisiei Juridice, de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor au participat la întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai acestor organizaţii. Discuţiile şi întâlnirile de lucru au avut ca obiect redactarea unui Cod de conduită al deputaţilor şi găsirea soluţiei procedurale optime în scopul adoptării unui asemenea Cod.

Cabinetul Preşedintelui Camerei Deputaţilor
VALERIU ŞTEFAN ZGONEA