Valeriu Zgonea – întrevedere cu Tsetska Tsacheva, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria

Valeriu Zgonea – întrevedere cu Tsetska Tsacheva, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria

 

8 iunie 2015

 

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut luni, 8 iunie 2015, o întrevedere cu Tsetska Tsacheva, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, care efectuează o vizită oficială în România, împreună cu o delegație a Legislativului de la Sofia.

Cei doi înalți oficiali au evocat relațiile excelente dintre România și Bulgaria, bazate pe legături istorice solide și pe o cooperare strânsă și diversificată. ”Un bun exemplu al cooperării noastre dinamice ca vecini, parteneri în Uniunea Europeană și aliați în NATO, este întâlnirea guvernamentală comună care a avut loc la Craiova, la data de 24 aprilie. Totodată, vizita doamnei Tsetska Tsacheva subliniază buna cooperare dintre forurile legislative și importanța pe care o acordăm diplomației parlamentare dintre cele două state. De altfel, vom încheia un Memorandum de Înțelegere între Parlamentele de la București și de la Sofia, prin care ne dorim să întărim cooperarea inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate, care colaborează în cadrul proiectelor bilaterale, și a comisiilor parlamentare de afaceri europene”, a declarat Valeriu Zgonea.

În cadrul întrevederii, au fost abordate aspecte privind obiectivele comune asumate de România și Bulgaria, în calitate de parteneri strategici, și consolidarea relaţiilor în toate domeniile de cooperare dintre cele două state, de la energie, transporturi, infrastructură, cooperarea transfrontalieră, până la educație și cultură.

”Susţinem o cooperare regională întărită în domeniul energiei, orientată spre implementarea Uniunii Energiei, deschizând calea unei abordări europene comune mai coerente şi mai eficiente în sectorul energetic. Există un potenţial ridicat în regiunea Europei de Sud-Est de cooperare în domeniul energiei, în special în ceea ce priveşte realizarea integrării pieţei şi dezvoltării infrastructurii. În acest sens, salutăm eforturile realizate pentru conexiunea de gaz Giurgiu-Ruse, dintre România şi Bulgaria”, a menționat Valeriu Zgonea.

Evoluţiile la nivelul UE privind migraţia, eforturile comune în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, dezvoltarea unei strategii maritime pentru bazinul Mării Negre și evaluările din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare s-au aflat, de asemenea, printre temele importante abordate în cadrul discuțiilor.

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, cei doi înalți oficiali au subliniat că obținerea unei decizii pozitive rămâne o prioritate atât pentru România, cât și pentru Bulgaria, ambele țări fiind pregătite tehnic pentru aderare.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților și preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria au discutat despre Situaţia din Macedonia, criza din Ucraina și impactul asupra întregii securităţi în regiune.

Referitor la consolidarea cooperării regionale, cei doi oficiali au subliniat importanța continuării dialogului în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), România și Bulgaria susținând cu tărie, inclusiv prin transfer de expertiză, integrarea europeană a țărilor din regiune. În acest context, președintele Valeriu Zgonea a susținut că dezvoltarea cooperării în SEECP este esențială în stimularea reformelor traversate de statele Europei de Sud-Est în parcursul lor către aderarea la UE și NATO.

Nu în ultimul rând, președintele Camerei Deputaților a adus în discuție importanța pe care România o acordă comunității românești din Bulgaria și necesitatea păstrării identității culturale a membrilor acesteia.

”Considerăm că ar trebui să acordăm o atenție deosebită susținerii proiectelor menite să conserve patrimoniul cultural și educațional al comunităților română și bulgară din ambele țări. România a recunoscut recent ziua de 24 mai ca Ziua limbii bulgare. Am  aprecia o abordare similară în ceea ce privește dreptul de a învăța în limba maternă pentru românii din Bulgaria și am solicitat sprijinul în acest sens”, a spus Valeriu Zgonea.

Din delegația bulgară condusă de doamna Tsetska Tsacheva au făcut parte deputații Ivan Ivanov, vicepreședinte al Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, Anghel Naydenov, vicepreședintele Grupului Parlamentar ”Partidul Socialist Bulgar”, Aydoan Ali, reprezentantul Grupului Parlamentar ”Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți”, membru al Grupului de Prietenie Bulgaria – România, Krasimir Bogdanov, reprezentantul Grupului parlamentar ”Frontul Patriotic”, Borislav Borisov, președintele Grupului Parlamentar ”Alternativa Renașterii Bulgare”, iar din partea Camerei Deputaților au fost prezenți la discuții deputații Niculae Mircovici, reprezentantul comunității bulgare în Parlamentul României, Nicolae  Florian, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Bulgaria din Parlamentul României, Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene a  Camerei Deputaților, și Korodi Attila, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Bulgaria din Parlamentul României.

La întrevedere au participat și E.S. Aleksandar Filipov, Ambasadorul Republicii Bulgaria în România, și Chavdar Dimov, Charge d`affaires și Ministru plenipotențiar.

 

 

Cabinetul Preşedintelui Camerei Deputaţilor

VALERIU ŞTEFAN ZGONEA