USR PLUS: Adevărul despre PNDL 3

Pemierul Cîțu a forțat în ședința de guvern adoptarea PNDL 3, program pe care USRPLUS nu-l susține în forma actuală. Premierul Cîțu a făcut această propunere fără să aibă acordul Coaliției. Ne aflăm din nou în aceeași situație ca la demiterea lui Vlad Voiculescu. Dar ce este PNDL 3? 

Programul Național de Dezvoltare Locală este un program inventat de Liviu Dragnea în 2013, când era Ministrul Dezvoltării și Vicepremier. Au existat până acum un PNDL 1 (2013)  și un PNDL 2 (2018). Aceste programe ar fi trebuit să „scoată țara din noroaie”, cum îi plăcea unui fost premier PSD să spună. În schimb, au burdușit conturile unor primari, șefi de consilii județene și firmelor apropiate lor. Suma decontată nu este deloc de neglijat: aproape 30 de miliarde de lei între aprilie 2015 și decembrie 2020, dintr-un total alocat de 44,5 miliarde lei.

Ce a rămas în urmă? 

Toaleta de 80.000 de euro de la școala din Teleorman, în timp ce copiii continuau să se ducă la WC-ul din fundul curții. Becurile de peste 2.000 de euro dintr-un cătun din Tulcea. Lucrări decontate, deși nu au fost executate în Neamț. Asfalt turnat direct pe pământ în Vrancea. Și lista poate continua, la fel de bine cum poate continua enumerarea neregulilor semnalate de-a lungul timpului și a dosarelor penale deschise.

Acum se pune la cale un PNDL 3, deghizat sub un alt nume, dar cu o sumă și mai consistentă: 50 de miliarde de lei.

Ce se poate face cu echivalentul a 50 miliarde de lei?

De exemplu, Autostrada Unirii (Tg. Mureș – Iași) și Autostrada Moldovei (Ploiești – Iași)  ar costa mai puțin de atât. Am putea face 20 spitale regionale, pentru care ni s-a spus că nu sunt bani și statul român se împrumută astăzi. Sau am putea construi 25.000 de școli și 33.000 de grădinițe.

România are nevoie de investiții și dezvoltare în toate comunitățile, dar vrem să facem acest lucru prin investiții reale, transparente, nu prin programe care risipesc banii românilor și care îngroașă conturile baronilor locali. România are nevoie de locuri de muncă și de oameni mai bine plătiți care să își și permită să plătească utilitățile pe care pretinde PNDL 3 că le va duce în toate cătunele. Realitatea ne-a arătat că și proiectele europene mari au ratat acest obiectiv, pentru că degeaba tragi conducta de apă dacă metrul cub costă 5-6 lei și oamenii nu își permit acest cost. Vor continua să folosească apa din fântână și conductele vor rugini la poartă – asta în cazul în care lucrările chiar vor ajunge acolo.

PS: Aici puteți găsi un exemplu elocvent despre risipa și corupția generate de PNDL1 și PNDL2 https://recorder.ro/video-dumnezeul-achizitiilor/?fbclid=IwAR2lKNgbB8qIYawrAoa-8BEi_jXGeiQx46TeN2GgBrBTr2WfRgkJlOF2ZTU