Unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară în Dolj în prag de an şcolar

prefect dolj elena costea Unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară în Dolj în prag de an şcolar poze

Prefectul Judeţului Dolj, Elena Costea, a susţinut vineri, 07.09.2012, o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat date preliminare ale verificării instituţiilor de învăţământ preuniversitar din judeţ, în vederea pregătirii pentru începerea noului an şcolar.
“Prin Ordinul Prefectului Judeţului Dolj nr. 403 din data de 23.08.2012, s-a dispus verificarea stadiului pregătirii, pentru începerea anului şcolar 2012-2013, a tuturor celor 206 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ, cu structurile aferente.Verificările trebuia finalizate pînă la data de 5 septembrie, însă inspectorii şcolari desemnaţi să meargă în teren împreună cu angajaţii Prefecturii au fost angrenaţi în diverse activităţi în afara judeţului, din care cauză procesul va fi finalizat, sperăm, până la data de 10.09.2012”, a spus Prefectul Judeţului Dolj, Elena Costea.
Potrivit datelor centralizate până în prezent majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţ sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar. O parte mai au de executat unele lucrări de reparaţii şi igienizări, care vor fi finalizate până cel târziu la 15 septembrie.
Prefectul Judeţului Dolj, Elena Costea a specificat că au fost constatate şi deficienţe la unele unităţi de învăţământ.
“Am constatat că sunt unele probleme în ceea ce priveşte asigurarea spaţiilor corespunzătoare de depozitare a produselor din programul ”Laptele şi Cornul”. Sunt şcoli care nu dispun de astfel de spaţii decât la unitatea de centru, iar alte unităţi de învăţământ au solicitat autorităţilor locale alocarea de fonduri pentru achiziţia de vitrine frigorifice în care să depoziteze produsele. Este vorba de şcoli precum cele din Vârtop, Unirea sau Caraula. Autorităţile locale trebuie să se implice şi să găsească soluţii pentru aceste probleme, pentru că, altminteri, există riscul ca aceste produse fie să nu ajungă la elevi la timp, fie, şi mai mai rău, să ajungă alterate şi nu cred că doreşte cineva ca sănătatea elevilor să fie pusă în pericol.
Pe de altă parte, nu toate şcolile au reuşit să obţină autorizaţii sanitare de funcţionare. Vorbim de localităţi precum Secu sau Greceşti. La Argetoaia, pe lângă lipsa autorizaţiei sanitare, ţevile şi caloriferele nu au fost conectate la centrala termică, iar acoperişul este în stadiu avansat de degradare. La Unirea, pe lângă lipsa spaţiului de depozitare a produselor lactate şi de panificaţie, sunt probleme legate şi de asigurarea apei curente, dar înţeleg că se fac demersuri în acest sens.
Nici la Piscu Vechi nu s-a dat autorizaţie sanitară. Aici problemele sunt mai mari: clădirile şcolii sunt în reabilitare până în vara anului viitor, grupurile sanitare sunt necorespunzătoare, nu există spaţiu adecvat pentru depozitarea produselor din programul ”Laptele şi Cornul” şi nici combustibil. În acest sens, s-a solicitat Inspectoratului Şcolar găsirea unei soluţii pentru ca elevii să fie mutaţi la o altă unitate de învăţământ.
O situaţie deosebită a fost întâlnită la structura din Băileşti a Palatului Copiilor, unde clădirea este în continuă degradare şi reprezintă un real pericol pentru copii şi cadrele didactice. Nu există grupuri sanitare, etajul clădirii este dezafectat din cauza degradării acoperişului. De fapt, întreaga clădire necesită o amplă reabilitare. Reprezentanţii Prefecturii şi cei ai Inspectoratului Şcolar, responsabili de zonă, au făcut demersuri pe lângă autorităţile din Băileşti, pentru a muta Palatul Copiilor într-o altă clădire”, a declarat Prefectul Judeţului Dolj, Elena Costea.
De asemenea, o serie de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj nu au realizat aprovizionarea cu combustibil pentru încălzire pe timpul iernii. Este vorba de şcoli precum cea din Întorsura unde combustibilul solid ajunge doar pentru două săptămâni, neexistînd prevăzută în buget suma necesară pentru asigurarea de combustil pe toată perioada iernii, Dobreşti, Amărăştii de Sus, dar şi Liceul ”Petre Baniţă” din Călăraşi care are asigurat combustibil doar pentru o lună de zile.
“Solicităm şi pe această cale autorităţilor locale din comunele cu probleme să se implice şi să asigure fonduri pentru combustibilul necesar pentru încălzirea şcolilor pe tot parcursul iernii. Sunt multe probleme vechi, dar doresc să le transmit elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice că Instituţia Prefectului Judeţului Dolj se va implica în asigurarea desfăşurării procesului de învăţământ într-un cadru corespunzător. Vom face demersuri atât pe lângă autorităţile locale, cât şi pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj pentru a remedia toate deficienţele constatate, până la începerea anului şcolar. Dacă va fi necesar, vom apela chiar şi la sprijinul miniştrilor de resort”, a declarat Prefectul Judeţului Dolj, Elena Costea.

Instituţia Prefectului-Judeţul Dolj-Biroul de Presă