Un nou proiect „Alege şcoala!” a fost lansat în Mitropolia Olteniei

 

       Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei a găzduit marţi, 1 iulie 2014, evenimentul festiv de lansare a proiectului de catehizare parohială „Alege şcoala III”. Prezentarea rezultatelor ultimului proiect şi a obiectivelor noului proiect „Alege şcoala!” au fost prezentate de pr. dr. Constantin Naclad,  manager proiect din partea Patriarhiei Române şi de pr. dr. Constantin Pătuleanu în calitate de formator în cadrul proiectului pentru regiunea Sud-Vest Oltenia din partea Patriarhiei Române.

Alege scoala poza Un nou proiect „Alege şcoala!” a fost lansat în Mitropolia Olteniei poze

„Biserica este conştientă de valoarea şi de importanţa actului de educaţie în viaţa copiilor şi a tinerilor şi de aceea s-a implicat alături de Fundaţia World Vision în această acţiune de prevenire a abandonului şcolar. Nevoile şi aşteptările sunt foarte mari şi din punctul nostru de vedere, al Bisericii Ortodoxe Române, este foarte important ca procesul educaţional să nu se oprească numai la partea intelectuală, la acumularea de cunoştinţe, ci să fie accentuată şi latura spirituală, duhovnicească, fără de care un om nu poate face faţă presiunilor lumii moderne. Trebuie să ne ocupăm atât de minte cât şi de suflet şi pe lângă copii, de data aceasta avem un modul care se ocupă şi de pregătirea, de educarea părinţilor. Pentru că trei factori sunt esenţiali în educaţia copiilor nostri: Biserica, Scoala şi Familia, toţi aceştia trebuind să fie implicaţi în sprijinul copiilor defavorizaţi, care au mare nevoie de ajutor” a spus părintele Constantin Pătuleanu.

Prezent în mijlocul celor aproape două sute de invitaţi, preoţi şi alte persoane implicate in proiect, din tot cuprinsul Mitropoliei Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt de binecuvântare, subliniind rolul catehezei în formarea şi educaţia tinerilor. „Proiectul Alege şcoala! se înscrie pe linia activităţilor învăţătoreşti desfăşurate de Biserica noastră. Pentru că educaţia pe care o vizăm noi trebuie să fie înspre şi întru morala creştină. Căci ne spune Evanghelistul, << viaţa veşnică aceasta este, ca să Te cunoască pe Tine, singurul şi adevăratul Dumnezeu şi pe Iisus Hristos pe care L-ai trimis (Ioan 17, 3). Noi rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă ajute şi să vă întărească în acest demers, în aşa fel încât, atunci când veţi trage linia de final să aveţi roade bogate, generatoare de alte proiecte care să vină în sprijinul persoanelor aflate în nevoie”, a subliniat ÎPS Irineu.

Proiectul de catehiare parohială „Alege şcoala!” se adresează în special copiilor fără posibilităţi financiare, în prag de abandon şcolar, din cadrul Patriarhiei Române. În sprijinul lor, Biserica Ortodoxă, alături de World Vision şi alţi parteneri de nădejde, va înfiinţa mai multe centre catehetice, la nivel de parohie, unde preoţii şi profesorii de Religie se vor ocupa în mod direct de educaţia acestora şi vor intermedia legătura lor cu şcoala.

Noul proiect „Alege şcoala III” se va implementa în decurs de un an în zona de Sud-Vest şi Vest a Patriarhiei Române, după ce anul trecut s-a derulat în eparhii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei şi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.  Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România au iniţiat proiectul în scopul prevenirii şi combaterii fenomenului abandonului şcolar şi a delincvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii educaţionale alternative de tipul şcolii de duminică, necesare motivaţiei pentru educaţie a copiilor din mediul rural şi urban cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani. Acum proiectul se extinde la nivel naţional şi va fi derulat şi în celelalte eparhii ale Patriarhiei Române.