Un nou împrumut cu o valoare de 755 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

 

Guvernul României a aprobat în şedinţa de astăzi, 26 noiembrie a.c., un nou împrumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispoziţia Autorităţilor de Management ale programelor operaţionale resursele necesare pentru plata beneficiarilor de fonduri UE.

„Guvernul României a aprobat un nou împrumut cu o valoare de 755 milioane de lei, din care vor fi făcute plăţi către beneficiari. Aceste sume, care vor fi achitate beneficiarilor, vor fi rambursate României de către Comisia Europeană după ce vor fi transmise documentele necesare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Din noul împrumut vor fi efectuate plăți către beneficiarii a trei programe: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) și Programul Operaţional Regional (POR).

Pentru plățile către beneficiarii POS DRU a fost alocată o sumă de 555 milioane de lei. În același timp, a fost alocată o sumă de 100 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii POS CCE și o sumă de 100 milioane de lei pentru plata beneficiarilor POR.

La data de 25 noiembrie a.c., rata de absorbție curentă a fondurilor europene era deaproximativ 45%, suma solicitată spre rambursare Comisiei Europene de către România fiind de peste 8,58 miliarde de euro. Rata de absorbție curentă înregistrată la nivelul POS DRU era de peste 33%, suma solicitată Comisiei prin intermediul acestui program fiind de peste 1,15 miliarde de euro. În același timp, rata de absorbție curentă înregistrată la nivelul POS CCE depășea 47%, suma solicitată spre rambursare fiind de 1,2 miliarde de euro.