UCV: Senatul Universității din Craiova a acordat două titluri de profesor emerit

Senatul Universității din Craiova (UCV) a acordat astăzi, 29 ianuarie, titlul de Profesor Emerit,  pentru excelență didactică și de cercetare, profesorilor universitari Emilia Parpală Afana (Facultatea de Litere din cadrul UCV) și Aurel I. Câmpeanu  (Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul UCV ).

Emilia Parpală Afana este absolventă a Facultăţii de Filologie, Universitatea din Timişoara, 1970, cu teza Simbolul apei în poezia lui Eminescu, coordonată de eminescologul Eugen Todoran. Este doctor în Filologie din 1983, cu teza Structuri artistice în poezia lui Tudor Arghezi, coordonată de Acad. Ion Coteanu, Universitatea din Bucureşti. Emilia Parpală Afana a promovat cercetarea fundamentală, interdisciplinară şi exploratorie din România, prin lucrări de referinţă, prin iniţiative instituţionale, prin conferinţe şi publicaţii în străinătate şi prin conducerea unui proiect de cercetare de înalt nivel ştiinţific.

A editat 8 volume la Universitaria, ultimul (Contextual Identities. A Comparative and Communicational Approach) fiind contractat la Cambridge Scholars Publishing, cu apariţie în 2015.

Contribuţia sa la dezvoltarea mediului academic, din punct de vedere ştiinţific, educaţional, cultural şi social a fost continuă şi s-a intensificat în ultimul deceniu, având un aport de imagine major la percepţia Universităţii din Craiova, a Facultăţii de Litere şi a cercetării româneşti în ţară şi în străinătate.

Aurel I. Câmpeanu a absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, specialitatea “Maşini şi aparate electrice” în anul 1958, iar în 1969 şi-a luat doctoratul cu teza “Studiul a două maşini sincrone cuplate mecanic, conectate la reţea”, o cercetare în premieră absolută. Este din 1992 titular al Grupului de Lucru WG28 al Comitetului Electrotehnic Internaţional. A primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Chişinău, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Iași, precum și de la Universitatea“Eftimie Murgu” din Reşiţa.

Aurel I. Câmpeanu a făcut studii de specializare în Franţa (Universitatea “Jean-Monnet” din St. Etienne, Centrul Naţional de Cercetări de la Grenoble, Universitatea HEI Lille), Belgia (Universitatea Liberă din Bruxelles, ECAM-Bruxelles), Italia (Politehnica din Padova), Spania (Universitatea din Zaragoza), Germania (Universitatea Tehnică din Dresda şi Politehnica din Ilmenau), Canada (Universitatea din Montreal).

 

BIROUL DE PRESĂ