UCV: Două decenii de învățământ superior artistic în Oltenia

30nov2015 UCV: Două decenii de învățământ superior artistic în Oltenia poze


Departamentul de Arte al Universității din Craiova are onoarea de a anunța celebrarea oficială a douăzeci de ani de la înființarea învățământului artistic vocațional, luni, 30 noiembrie 2015, ora 11
:00, la DEPARTAMENTUL de ARTE al UNIVERSITĂȚII din CRAIOVA.

 

Cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la înființarea secției universitare de studii de actorie vor avea loc manifestări artistice și întâlnirea cadrelor didactice cu absolvenții și studenții Departamentului de Arte. Așadar, luni, 30 nov. 2015, ora 11:00, la sediul Departamentului de Arte din Craiova (str. Transilvaniei, nr.1 – în incinta Facultății de Agronomie) se vor prezenta două spectacole ale studenților Departamentului de Arte, în regia doamnei lect.univ.dr. Mirela Cioabă: „Familia Cehov” – o panoramare a personajelor cehoviene în momentele de maximă concentrare a gândului și a emoției (promoția 2013-2016) și „Noaptea lupilor” – o creație originală născută în urma cercetării obiceiurilor și tradițiilor românești, între care Noaptea Sfântului Andrei, care evidențiază spiritul ludic al comunităților tradiționale (studenții ciclului de Master).

 UCV: Două decenii de învățământ superior artistic în Oltenia poze

Deloc întâmplător faptul că aceste manifestări vor avea loc chiar pe 30 noiembrie, când biserica îl cinstește pe Sfântul Apostol Andrei. Simbolic, înființarea primei secții universitare de actorie din Oltenia stă sub pavăza Sfântului Andrei, socotit încreștinătorul daco-romanilor, cel dintâi chemat la apostolie și cel dintâi propovăduitor al Evangheliei către strămoșii noștri.

Necesitatea creării unei școli de teatru la Craiova a venit sub auspiciile unei perioade faste din istoria Teatrului Național din Craiova, care a devenit un reper teatral mondial după 1990, grație valoroaselor spectacole regizate de Silviu Purcărete. Lângă un mare teatru, trebuia să rodească o pepinieră de talente, care să contribuie la generațiile următoare de actori profesioniști.

 UCV: Două decenii de învățământ superior artistic în Oltenia poze

Așadar, nașterea unui cadru academic de studiu al artei actorului, devenise un demers logic, o necesitate incontestabilă. Secția de teatru din Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere si Istorie, Catedra de Literatura română, universală și comparată, a luat naștere sub girul profesional al actorului de teatru și film, regizor și viitor profesor de arta actorului, Remus Mărgineanu, cu susținerea totală din partea conducerii Universității din Craiova rector – prof.univ.dr.ing. Mircea Ivănescu, decan – prof.univ.dr. Vladimir Osiac și șef Catedră – prof.univ.dr. Emil Dumitrașcu, precum și cu sprijinul membrilor Senatului universitar. De-a lungul timpului, s-au alăturat la catedra de actorie actori valoroși ai Naționalului craiovean: Ilie Gheorghe, Smaragda Olteanu, Mirela Cioabă, Natașa Raab, Constantin Cicort, Adrian Andone, Geni Maxim, Gabriela Baciu, regizorul Bogdan Cristian Drăgan.

 

 

 

Actualul Departament de Arte a cunoscut diferite etape de evoluție, astfel încât a purtat și diferite titulaturi, de la secție de teatru în catedra de Literatură, până la titulatura Departament de Artă Teatrală, acreditat în anul 2004. În prezent, Departamentul de Arte, condus de prof.univ.dr. Alexandru Boureanu, deține două secții (Teatru și Muzică) având admiteri anuale, programe de învățământ de licență și master, un centru de cercetare și o bază materială solidă, capabilă să asigure condiții optime de studiu la nivelul celor din UE. Departamentul de Arte dispune de două săli de spectacole: sala de spectacole cu scenă italiană care are posibilitatea de a se transforma în scenă elisabetană având o capacitate de 220 de locuri și o sală Studio cu o capacitate de 95 de locuri, dotate cu instalații profesioniste de sunet și lumină.

Misiunea Departamentului de Arte o constituie formarea unor specialiști cu posibilități reale de integrare rapidă și eficientă în domeniul artei interpretării dramatice și muzicale. Această primă structură de învățământ superior teatral din Oltenia servește în special Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, dar și altor scene profesioniste din țară, precum și posturilor de televiziune sau de radio. Până în prezent, absolvenții de actorie de la Craiova sunt integrați în proporție de 80% în domeniul artistic, în domeniul educațional vocațional sau cu potențial creativ. Până în prezent au terminat la Craiova 11 promoții de actori, și 10 generații de muzicieni.

Colectivul Teatru are onoarea de a avea profesori titulari și asociați precum: prof.univ.dr. Mihai Vladimirescu, prof.univ.dr. Alexandru Boureanu, conf.univ.dr. Constantin Cicort, conf.univ.dr. Gabriel Marciu, conf.univ.dr. Carmen-Vichi Stanciu, dr. Gabriela Baciu, lect.univ.dr. Mirela Cioabă, lect.univ.dr. Antonie Mihail, lect.univ.dr. Georgeta Ioviță, lect.univ.dr. Pavel Șopov, lect.univ.dr. Iolanda Mănescu, lect.univ.dr. Haricleea Nicolau, asist.univ.dr. Edith Noferi, dr. Alina Rece, asist. univ. dr. Alina Mangra, asist. univ. dr. Remus Vlăsceanu, drd. Laurențiu-Gabriel Nicu și Adrian Andone.

Colectivul Muzică are onoarea de a avea profesori precum conf.univ.dr. Sandu Eugen Petre, conf.univ.dr. Elmira Sebat, lect. univ. dr. Zamfir Antoniu, lect. univ. dr. Pavel Șopov, lect. univ. dr. Sandu Ancuța Simona, lect.univ.dr. Aurel Buga, asist. univ.dr. Zamfir Gabriel, asist. univ.dr. Ionuț Cherata, asist. univ. dr. Petrescu Eduard Lucian.

Actuala conducere a Universității din Craiova prin: rector – prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănișor, prorector – prof.univ.dr. Cristiana Teodorescu, Decan – prof.univ.dr. Nicolae Panea și întregul colectiv al Senatului Universității continuă a susține demersul educației vocaționale la nivel academic

 

 

Director Departamentul de Arte,

Prof. univ.dr. Alexandru BOUREANU