UCV a dat cep producției de vin la Banu Mărăcine

Stațiunea didactică a Universității din Craiova a fost repusă pe picioare, beneficiind de investiții în înființarea de noi culturi de viță de vie și utilaje. Noua line de vinificație a fost pusă în funcțiune miercuri, 29 septembrie, cu o primă tranșă de tămâioasă românească, unul dintre cele cinci soiuri de struguri cultivate la Banu Mărăcine.

„Astăzi este o zi importantă pentru Universitatea din Craiova. După mai bine de 10 ani stațiunea didactică Banu Mărăcine reintră pe harta viniviticolă a României. Începând cu anul 2016 am început să punem în aplicare un plan de retehnologizare a acestei stațiuni. Am început prin a înființa o plantație de viță de vie de aproximativ 10 hectare, plantație care în anul 2020 a intrat pe rod și astăzi, în septembrie 2021, după ce am achiziționat și o linie de vinificație de înaltă performanță cu o investiție de aproximativ 1 milion de lei, putem demara producția de vin la această stațiune. Vinurile de Banu Mărăcine au dominat la un moment dat piața românească și nu numai, au câștigat multe medalii la diferite concursuri naționale și internaționale și era păcat ca această stațiune să nu fie pusă în valoare. Nu ne vom opri aici, urmează o etapă a doua, în care va fi achiziționată și o linie de îmbuteliere, astfel încât undeva în primăvara anului viitor, primele sticle de vin Banu Mărăcine să poată fi puse pe piață. De asemenea, pe un proiect pe fonduri europene vom continua retehnologizarea acestei stațiuni, în sensul că vom achiziționa o instalație de udare în picătură dar și alte utilaje pentru desfășurarea cât mai bună a activității”, a declarat rectorul Universității din Craiova, Cezar Spânu.

Șeful de la Banu Mărăcine, profesorul COnstantin Băducă, spune că stațiunea poate produce, în primă fază, aproximativ 74.000 de litri de vin, cu care speră să poată accede cu succes pe piața vinurilor premium, „Așa cum spunea și domnul rector, astăzi este un moment extrem de important, nu doar pentru Universitatea din Craiova, ci pentru tot Doljul și chiar pentru tot învățământul românesc, din datele mele mai sunt doar două universități în țară care au în dotare podgorii și crame. La ora actuală avem o plantație de 10 hectare cultivate cu următoarele soiuri: Chardonnay 2,05 hectare – cel mai important soi pentru vinuri albe, la nivel mondial-, Tămâioasă românească 1,75 hectare – soi străvechi românesc, cel pe care îl și vinificăm la acest moment. Avem și 6 hectare de Merlot – unul dintre cele mai cunoscute soiuri din lume pentru vinurile roșii-, 2,6 hectare de Cabernet Sauvignon și două hectare de fetească neagră. Campania de vinificație am început-o ceva mai târziu față de alți producători, pentru că a trebuit să derulăm o întreagă procedură de investiții. Nu am putut accesa fonduri europene deoarece sunt o serie de impedimente legate de eligibilitatea noastră, pentru că suntem o subunitate a universității. Cantitatea de vin pe care o putem stoca anul acesta este de 74.000 de litri de must de vin. Tot vinul este pentru comercializare, vom intra pe piața vinurilor de calitate. Dată fiind suprafața mică pe care o avem noi nu putem să câștigăm vânzând ieftin și mult, de aceea trebuie să avem niște prețuri ceva mai ridicate dar și calitatea trebuie să existe”, a spus Constantin Băducă