TRADEM: Concursul “Eminescu printre tineri”

 

Asociaţia Judeţeană de tineret Celest şi Casa de Cultură Traian Demetrescu în parteneriat cu Trupa Effect şi Liceul de Artă Marin Sorescu Craiova, invită toţi tinerii elevi sau studenţi craioveni, la un concurs de recitări prin care este omagiat poetul nostru naţional Mihai Eminescu.
Concursul se va desfăşura Marţi, 15 Ianuarie, începând cu orele 15.00, şi va avea loc în incinta Casei de Cultură Traian Demetrescu Craiova, din strada Traian Demetrescu Nr. 31.
Toţi participanţii vor trebui să recite maxim o poezie a lui Mihai Eminescu, sau un monolog sau un text dramatic de maxim o pagină din proza sau dramaturgia eminesciană.
Juriul va fi format din prof. Angela Cristea, Georgiana Balaban şi Ionuţ Duşcă. Tot ei, sunt şi coordonatorii acestui eveniment.
Balul şi atmosfera va fi întreţinută de Trupa Effect, ai căror componenţi vor face o introducere în lirica de dragoste eminesciană, recitând poezii precum: De ce nu-mi vii, Dorinţa, O, rămâi, Sara pe deal..etc.
De asemenea, în timpul concursului vor exista şi recitaluri muzicale ale unor tineri artişti liceeni precum Miruna Moanţă sau Claudiu Nicolae. Unii vor fi acompaniaţi de diverse instrumente precum chitara, alţii vor cânta solo.
Pentru a anima activitatea, membrii Trupei de Teatru Effect vor improva un exerciţiu bazat pe versuri de Eminescu. Fiecare dintre ei va recita câteun vers la întâmplare din Eminescu, iar după fiecare patru versuri se va face o pauză şi se vor recita versurile la un loc, formând o strofa. Exerciţiul apoi va continua până la patru strofe, când va fi creată o nouă poezie eminesciană.
Un alt exerciţiu va consta în intonarea repetată, nesimultană a primei strofe din Luceafărul de câtre mai mulţi tineri, urmând, ca un vers nou să fie adăugat în intonare, iar un spectator va trebui să identifice acel vers. Este un exerciţiu foarte des folosit în facultăţile de teatru pentru a lucra atenţia distribuitivă.
Tot în timpul acestui program, membrii Trupei Effect vor prezenta şi fragmente din corespondenţa Eminescu – Veronica.

Trupa de Teatru şi Film Effect este o trupă independentă, de amatori, ce are ca scop crearea unui teatru pentru mase, care să mobilizeze un număr mare de tineri din Craiova.
Effect a fost înfiinţată de Ionuţ Duşcă, în 2010, şi este un proiect al Asociaţiei de Tineret Celest. Dacă la început din trupă făceau parte tineri din toate mediile, în prezent, nucleul de bază al trupei este format din liceeni. Dacă la început ne axam doar pe teatru, între timp am reuşit să împletim arta teatrală cu muzica, printre membrii trupei aflându-se şi câţiva tineri muzicieni extrem de talentaţi.
Majoritatea evenimentelor sunt desfăşurate în incinta Casei de Cultură Traian Demetrescu din Craiova. În prezent avem parteneriate cu Liceul de Artă Marin Sorescu Craiova, Liceul Teoretic Henri Coandă şi revista online de cultură Manifest.

Nu se percepe niciun fel de taxă de înscriere, iar câştigătorii vor fi premiaţi cu diplome, şi, de asemenea, toţi participanţii vor primi diplome de participare.
Pentru nelămuriri ne puteţi contacta la adresa de e-mail: trupaeffect@yahoo.com
Vă mulţumim şi vă aşteptăm cu mult drag!