Tot ce trebuie să ştii despre colectarea selectivă

letsdoit2012 Tot ce trebuie să ştii despre colectarea selectivă poze

Daca ziua de curatenie nationala a trecut, asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim conectati cu ceea ce se intampla cu mediul nostru inconjurator. Trebuie sa gasim mereu solutii pentru protejarea acestuia si pentru o lume mai curata.

Asa cum bine stiti, unul dintre lucrurile importante in compor-tamentul oricarui om responsabil fata de mediu si fata de resurse este colectarea selectiva! De aceea, ne-am gandit sa va oferim cateva informatii despre situatia colectarii selective in Romania. Speram sa va fie utile!

Iata cum se prezinta sistemul de colectare selectiva in Romania!

• In Romania, sistemul de colectare selectiva este in continua dezvoltare, incercand sa aplice din bunele practici ale tarilor europene cu o traditie mult mai veche. Eco-Rom Ambalaje a realizat in 2011 un studiu la nivel national, in urma caruia s-a conturat portretul persoanei care colecteaza selectiv.

Suntem siguri ca sunteti curiosi, cu totii, sa aflati care este portretul persoanei care colecteaza selectiv. Va prezentam caracteristicile principale:
• Este o persoana educata din orasele mari si mijlocii, motivat sa colecteze selectiv de: “faptul ca este o dovada de civilizatie” (76%) si de “faptul ca este important pentru mine un mediu curat si sanatos” (75%). Secundar, importanta este si prezenta containerelor in apropiere.

De multe ori ne intrebam: “De ce sistemul merge mult mai bine in alte tari?”. Pentru ca:
• In acest moment, sistemele din celelalte tari sunt motivate si sprijinite de: conceptul“platim cat generam” si aplicarea de amenzi dure de catre primarii celor care nu colecteaza corect deseurile de ambalaje. Cu toate acestea, datele statistice, arata ca in 2011, romanii au colectat selectiv cu 40% mai multe deseuri de ambalaje decat anul anterior, prin sistemul de colectare selectiva national pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.

Sunteti curiosi ce colecteaza selectiv romanii?
• Cele mai mari cantitati colectate selectiv de catre romani in 2011 au fost ambalajele de hartie-carton (16.202 tone), urmate de plastic (14.529 tone), sticla (3.197 tone) si metal (488 tone). Dintre acestea, cresteri semnificative au fost inregistrate in cazul deseurilor de ambalaje din aluminiu – 216 tone de aluminiu, cu 245% mai mult decat in 2010, urmate de cele de tip PET – 10.369 tone de PET, cu aproximativ 68% mai mult decat anul precedent.

In continuare, vrem sa adaugam si alte lucruri utile despre colectarea selectiva:
• Colectarea selectiva a deseurilor nu inseamna doar un container colorat – sunt realizate constant monitorizari, evaluari, modelari economice de costuri, campanii de informare si educare, astfel incat sa fie stranse cantitati din ce in ce mai mari de deseuri plasate corect.
• Totodata, in 2011, Eco-Rom Ambalaje a adaugat peste 90 de localitati noi pe harta colectarii selective a deseurilor de ambalaje.

In prezent, circa 5 milioane de romani beneficiaza de sistemul de colectare selectiva pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.
http://www.ecoromambalaje.ro/harta_colectare_selectiva.php
Acolo veti gasi 4 pasi simpli pentru colectarea selectiva:
Pasul 1. Identificati deseurile de ambalaje reciclabile din locuinta (plastic, sticla, metal, hartie etc)
Pasul 2. Pliati deseurile de ambalaje tip PET sau cartoanele inainte de depozitare, pentru a ocupa cat mai putin spatiu
Pasul 3. Depozitati-le separate de gunoiul menajer, in 3 saci diferiti
Pasul 4. Depuneti deseurile colectate separate in containerele galben, verde si albastru special amenajate..

In final, avem si o imagine de ansamblu despre cum arata reciclarea in Romania:
• In urma analizelor facute pentru anul 2010, conform datelor puse la dispozitie de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) au fost puse pe piata 974.925 tone ambalaje din care s-au reciclat 422.776 tone.
• Prin sistemul Eco-Rom Ambalaje, in anul 2010, s-au reciclat 325.262 tone de deseuri de ambalaje, ceea ce reprezinta un procent de 77% din cantitatea totala reciclata la nivel national

Haideti sa colectam selectiv! Let`s Do It!