TNC: Noua săptămână începe cu o veste tristă pentru iubitorii artei teatrale. Marea actriță Iosefina Stoia nu mai este printre noi

 

 26012016140654 TNC: Noua săptămână începe cu o veste tristă pentru iubitorii artei teatrale. Marea actriță Iosefina Stoia nu mai este printre noi poze

Marea actriță Iosefina Stoia nu mai este printre noi. Originară din Lugoj, Iosefina Stoia, alături de soțul ei, Dorel Stoia a încântat publicul craiovean timp de peste trei decenii, având un loc de onoare printre marii actori și regizori ai teatrului românesc. 

 

Doamna Iosefina Stoia, personalitate marcantă a Teatrului Naţional din Craiova, a părăsit scena vieţii, lăsând în urmă amintirea unui număr impresionant de personaje pline de vioiciune şi umor, pe care le-a întruchipat de-a lungul prestigioasei sale cariere, printre care Corina din «Jocul de-a vacanţa» de Mihail Sebastian, Sorina din «Înşir-te, mărgărite!» de V. Eftimiu, Lena din «Hagi-Tudose» de B. Şt. Delavrancea, Margareta şi, într-o stagiune ulterioară, Aneta Duduleanu din «Gaiţele» de Al. Kiriţescu, Didina Mazu şi, în altă montare, Miţa Baston din «D’ale carnavalului», Ziţa din «O noapte furtunoasă» de I.L.Caragiale etc. Preţuita actriţă a ştiut să aducă zâmbetul şi buna dispoziţie ce au caracterizat-o, atât pe feţele şi în sufletele celor apropiaţi, cât şi pe cele ale spectatorilor, fiind o sursă inepuizabilă de glume, vorbe de duh şi pozitivitate.

 

Iosefina Stoia a fost aplaudată pentru zeci de roluri create pe scena craioveană. Vitalitatea ei molipsitoare şi-a pus amprenta pe fiecare rol interpretat, indiferent de amploarea acestuia. În lunga sa carieră, actriţa a lucrat cu regizori remarcabili precum Vlad Mugur, Tompa Gabor, Mihai Măniuţiu, Silviu Purcărete etc. A jucat în spectacole memorabile cu care a străbatut lumea, spectacole care au adus celebritatea internaţională teatrului craiovean precum «Phaedra» şi «A douăsprezecea noapte», ambele regizate de Silviu Purcărete.

 

Teatrul craiovean devine mai sărac la plecarea acestei actriţe care a încântat cu harul ei generaţii întregi de spectatori.

Teatrul Național “Marin Sorescu” este alături de familie și prietenii marii artiste.

Dumnezeu să o odihnească în pace!