There is a Will so there is a way: La Craiova se deschide „fabrica” de Shakespeare

Cea de-a 13-a ediție a festivalului internațional Shakerpeare începe la Craiova pe 19 mai și aduce în acest an, pe lângă companii de teatru, artiști și critici din întreaga lume și o nouă filosofie privind locurile de desfășurare a evenimentului, răspândite prin întreg orașul, în săli de teatru tradiționale, în aer liber sau în foste hale industriale.
Ca să ilustreze acest concept, organizatorii festivalului au organizat conferința de deschidere la „Valetta Towers”, locație cunoscută anterior craiovenilor drept fabrica „7 noiembrie”, ori, și mai demult, ca „Atelierele Brătășanu”. Clădirea veche de peste 100 de nai n-a mai produs nimic în ultimele decenii, dar va „produce” acum peste 20 de spectacole de teatru, pe trei scene diferite amenajate în incintă.
,,Este o hală foarte veche, de la 1907, în care pentru prima oară sunt organizate evenimente culturale. Va găzdui trei scene, practic un număr de 24 de evenimente se vor desfășura în hala Valetta Towers. Principalele evenimente, și este foarte greu să faci o selecție, dar Robert Lepage este unul dintre cei mai importanți oameni de teatru din lume și este coperta întâi a spectacolului nostru cu piesa 887, care va putea fi urmarită atât pe 19, cât și pe 20 mai.
Silviu Purcărete se întoarce la Craiova cu un specatacol al Teatrului de Stat din Cluj-Napoca, Mc Beth, nu este un Shakespeare, dar este inspirat din opera sa.  Avem evenimente de dimineața până seara, indoor și outdoor, cucerim orașul cu activități în toate cartierele Craiovei. Vom crea împreună energia de care trebuie să se bucure un astfel de festival. Vom avea și performance-uri, concerte, cinema, petreceri, iar toate laolaltă sperăm să ne facă pe toți să ne dorim ca următoarea ediție a festivalului să fie mâine, nu peste doi ani”, a precizat Vlad Drăgulescu, co-director al Festivalului Internațional Shakespeare.
Valetta Towers vor găzdui printre altele și premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de către  László Bocsárdi, regizorul fiind de altfel prezent la conferința de lansare, alături de directorul TNC Craiova, Alexandru Boureanu, și de fondatorul Festivalului, maestrul Emil Boroghină.
 afis shakespeare OK 446x624 There is a Will so there is a way: La Craiova se deschide „fabrica” de Shakespeare poze

Cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare va avea loc la Craiova în perioada 19-29 mai 2022 și este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.

Ediția de anul acesta cuprinde spectacole de teatru realizate de către mari regizori internaționali – Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete, mult așteptata producție  „The Tiger Lillies perform Hamlet” dar și premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de către  László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu în rolul principal, o producție a Festivalului Shakespeare și a Naționalului craiovean.

Peste 100 de evenimente: spectacole de teatru, performance-uri, instalații multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecții de film în aer liber,  lansări de carte, conferințe și dezbateri  vor avea loc în diverse locații din Craiova, într-un eveniment  de mare ținută artistică ce se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internațional cât și publicului larg.
Programul complet al Festivalului INternațional Shakespeare Craiova 2022 aici