Teodorovici (MFE): Guvernul a aprobat un nou împrumut pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

Eugen Teodorovici (MFE): Guvernul României a aprobat un nou împrumut cu o valoare de 820 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 9 octombrie a.c., un nou împrumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispoziţia Autorităţilor de Management ale programelor operaţionale sumele necesare pentru achitarea cererilor de rambursare şi cererilor de plată depuse de beneficiari.
“Guvernul României a aprobat un nou împrumut cu o valoare de 820 de milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene. Astfel, valoarea cumulată a împrumuturilor din Trezorerie alocate în acest an pentru efectuarea de plăţi către beneficiari se ridică la aproximativ 7 miliarde de lei. Acum, când avem toate programele operaţionale deblocate, trebuie să intensificăm plăţile către beneficiari, să continuăm simplificarea sistemului şi să atragem sume cât mai mari din fondurile europene alocate pentru România”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Împrumutul aprobat în şedinţa de Guvern din data de 9 octombrie a.c. va fi folosit pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii de fonduri contractate prin intermediul a patru programe: Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Sectorial Mediu, respectiv Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.
Pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii Programului Operaţional Regional a fost alocată o sumă de aproape 290 milioane de lei. În acelaşi timp, pentru achitarea sumelor eligibile datorate beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost alocate fonduri cu o valoare de circa 250 milioane de lei, iar pentru pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii Programului Operaţional Sectorial Mediu a fost aprobată o sumă de aproximativ 248 milioane de lei.
Reamintim că, marţi, 8 octombrie a.c., Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor către România prin ultimul program care mai era pre-suspendat:Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.