Teodorovici: Guvernul a plătit corecţii financiare de 1 miliard de euro. Plătim prostia şi incompetenţa din anii anteriori!

olguta teodorovici mitrica Teodorovici: Guvernul a plătit corecţii financiare de 1 miliard de euro. Plătim prostia şi incompetenţa din anii anteriori! poze

Cuantumul corecţiilor financiare aplicate de Comisia Europeană proiectelor derulate în România şi achitate de Guvern se ridică la un miliard de euro, spune ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministrul s-a plâns azi la Filiaşi că, pe lângă efortul financiar pe care a trebuit să-l facă executivul, corecţiile financiare impuse de UE ca urmare a neregulilor descoperite în derularea proiectelor europene au afectat atât rata de absorbţie cât şi imaginea României în exterior.

“Guvernul a plăteşte aceste corecţii financiare de aproximativ un miliard de euro. Practic plătim prostia şi incompetenţa anilor anteriori, iar acest lucru ne afectează pe mai multe planuri. În primul rând, că nu mai putem cuantifica această sumă la fondurile absorbite, apoi, faptul că ai corecţii pentru nereguli la achiziţiile publice dau şi o imagine negativă în exterior. Ca număr, cele mai multe proiecte care au suferit corecţii sunt la resurse umane, unde sistemul a fost mai permisiv, oamenii şi-au luat maşini şi şi-au dat salarii foarte mari, dar ca şi valoare, cele mai consistente sunt pe transporturi, unde avem corecţii şi de peste 100 de milioane de euro pe un proiect”, a spus Teodorovici.

Printre comunităţile locale scăpate de plata corecţiilor financiare prin intervenţia guvernului se numără şi Craiova, a precizat primarul Lia Olguţa Vasilescu, care susţine că municipalitatea a evitat astfel plata a peste 2 milioane de euro. “Vreau să-i mulţumesc domnului ministru şi Guvernului în ansamblu, pentru această măsură, care ar fi distrus probabil bugetele multor primării. Şi noi la Craiova am avut corecţii financiare de 2, 5 milioane de euro la pasajul suprateran, ceea ce ar fi însemnat practic jumătate din bugetul de investiţii al primăriei”, a spus ia Olguţa Vasilescu.