Teodorovici, adus de Manda la Filiaşi spre liniştirea primarilor: Simplificăm procedurile, scădem birocraţia!

olguta teodorovici manda Teodorovici, adus de Manda la Filiaşi spre liniştirea primarilor: Simplificăm procedurile, scădem birocraţia! poze

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a fost astăzi la Filiaşi, la invitaţia preşedintelui PSD Dolj Claudiu Manda, unde a dat piept cu primarii de oraş şi de comună din judeţ. 

Teodorovici a sosit împreună cu doljeanul Alin Mitrică, secretar de stat în cadrul MFE şi s-a întânit cu edilii din judeţ la sediul primăriei Filiaşi, grăbindu-se să răspundă nemulţumirilor formulate de aceştia cu promisiunea simplificării procedurilor de atragere a fondurilor europene.

“Am ascultat ce au avut de spus primarii. Sigur că cele mai multe dintre reproşurile lor concordă cu nemulţumirile noastre legate de procesul de atragere a fondurilor europene. Am reuşit să atragem în acest an  2, 5 milarde de euro, mai mult decât s-a reuşit în toţi anii de până acum de la începerea acestui exerciţiu financiar, şi cred că până la finele anului vom ajunge la 3 miliarde de euro. Ajungem astfel la un proces de absorbţie de 30 la sută. Sigur că ne-am fi dorit ca procentul să fie de 50 la sută, dar eu sunt convins că, dacă menţinem acvest trend, vom atinge fără emoţii un procent de absorbţie de peste 80 la sută în 2015. Trebuie să ţineţi cont însă că, până acum nu s-a schimbat nimic la nivel de sistem, decât conducerea. De anul viitor începem însă să umblăm la sistem, să simplificăm procedurile şi să micşorăm din birocraţia imensă pe care o presupune atragerea fondurilor europene. Vorbim aici şi de structuri, dar şi de funcţionari: cine nu îşi justifică existenţa în sistem, va dispărea”, a spus Teodorovici, la conferinţa de presă susţinută azi, la Filiaşi.

Ministrul a mai precizat că guvernul va susţine financiar absorbţia fondurilor europene, asigurând efectuarea plăţilor până la deconturile comisiei europene, aspect discutat, spune Teodorovici, inclusiv la întâlnirea cu FMI, precum şi că ministerul pe care îl conduce pune la punct un mecanism de implicare a băncilor în sistemul de plăţi ale programelor europene. “E un mecanism pe care noi l-am avut şi l-am aplicat în privinţa fondurilor de preaderare, dar n-am fost suficient de isteţi să-l păstrăm, a mai spus Teodorovici.”