Taxă “nemuritoare” pe maşinile “istorice” la DIT Craiova – video

dit Taxă nemuritoare pe maşinile istorice la DIT Craiova   video poze

Craiovenii se trezesc la final de an cu penalităţi pentru impozite pe care nu le mai datorează de mult. Istoricele moskwici,trabant şi skoda, vândute sau radiate de mult, supravieţuiesc bine mersi în evidenţele DIT. 

Problema a ieşit la iveală în consiliul local municipal, după ce alesul local al PSD, Florentin Tudor, l-a interpelat pe această temă pe primarul Solomon. “După ce şi-au achitat la începutul anului 2009 toate dările, la sfârşitul anului au primit înştiinţare că mai figurează cu restanţe la păalata impozitelor şi că li s-au calculat şi penalităţi. Din explicaţiile pe care mi le-au dat cei care au păţit acest lucru, am aflat că softul direcţiei de impozite şi taxe nu funcţiona la capacitate maximă şi corect la momentul la care au plătit ei. V-aş ruga să luaţi măsuri pentru ca asemenea evenimente să nu se mai întâmple. Măcar să fie anunţaţi la timp cetăţenii craiovei că figurează cu debite, să nu se trezească la sfârşitul anului că au de plătit penalităţi de care nu au habar”, a spus Florentin Tudor.

Primarul Antonie Solomon şi-a apărat direcţia de impozite şi taxe, replicându-i lui Florentin Tudor că nu poate fi vorba decât de “cazuri izolate” şi nu de vreo debandadă la DIT. “La această interpelare trebuie să răspundă domnul Văcariu, directorul de la Impozite şi Taxe, dar sunt sigur că nu este vorba de foarte mulţi. Or fi doi trei craioveni care au păţit aşa ceva. Asta nu înseamnă că e o debandadă la DIT”, a spus Solomon.
Intervenţia şefului DIT, Ioan Văcariu, a lămurit problema: cazurile “izolate” sunt de fapt 17.000. Craiovenii cu pricina au de suferit, spune Văcariu, de pe urma unor maşini “istorice”, pe care le-au radiat din circulaţie sau vândut de mult, fără însă a face şi un drum la direcţia de impozite şi taxe pentru a le şterge dn evidenţă. “În luna septembrie se emite pentru toţi cetăţenii sau contribuabilii un extras de cont din care pot să vadă dacă mai au sau nu debite la DIT. Într-adevăr sunt cazuri izolate, acolo unde proprietăţile s-au schimbat. Avem vreo 17.000 de asemenea cazuri. E vorba de craiovenii care au avut maşini istorice, acele moskvici sau skoda sau trabant. Ei le-au condus, le-au înstrăinat, nu le mai au de zeci de ani, dar au uitat să vină să le scadă de la Direcţia de Impozite şi Taxe, chiar dacă au mers şi le-au radiat de la poliţie. Aşa se face că apar în continuare cu debite la noi. Softul este, noi zicem, bun, iar pentru cei care se regăsesc în această situaţie există modalităţi de a rezolva problema. Se pot prezenta la noi cu actele de înstrăinare ca să le scădem maşinile din evidenţele noastre în aşa fel încât să nu se mai trezească din nou că sunt debitori. Pentru cei care şi-au înstrăinat maşinile de mult şi nu au făcut acte sau le-au pierdut, există totuşi soluţia unei declaraţii pe proprie răspundere autentificată la notar, din care să rezulte că au înstrăinat bunul respectiv”, a precizat Văcariu.