Tabără de cultură si spiritualitate românească la Bulzesti-Dolj

         

poza tabara Tabără de cultură si spiritualitate românească la Bulzesti Dolj poze

Asociaţia „Fapte  Bune pentru Comunitate” din Craiova organizează în perioada 12 – 15 august o „Tabără de cultură şi spiritualitate românească” în localitatea doljeană Bulzeşti. Timp de 4 zile, 35 de tineri vor lua contact direct cu obiceiurile, cultura şi meşteşugurile tradiţionale româneşti. „Am pregătit un program variat şi foarte interesant menit să-i ajute pe tineri să intre in contact direct cu obiceiurile şi meşteşugurile populare  din zonă, să formeze prietenii, să-şi pună în valoare potenţialul creator. Astfel, vom avea trei ateliere pentru lucru în echipă: sculptură în lemn, împletituri din nuiele şi cereamică, precum şi două ateliere în comun: dansuri populare şi teatru. În ceea ce priveşte activitatea interactivă şi instructiv-recreativă, vom vizita Casa memorială a scriitorului Marin Sorescu, Muzeul satului din judeţul Vâlcea, mânăstirile Bistriţa şi Dintr-un Lemn. În ultima zi, pe 15 august, de praznicul Adormirea Maicii Domnului, vom participa la slujba Sfintei Liturghii, iar după aceea vom merge la hora satului şi la final, seara, vom organiza un foc de tabără”, ne-a informat coordonatorul proiectului, Daniel Luţă-Dumitrascu.

Proiectul „Tabără de cultură şi spiritualitate românească” este derulat de Asociaţia Fapte  Bune pentru Comunitate” în parteneriat cu Muzeul Olteniei din Craiova, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Casa de Cultură „Constantin Brânciveanu” Horezu, Teatrul de Copii şi Tineret „Colibri” Craiova şi Şcoala Gimnazială „Marin Sorescu” din Bulzeşti.

Asociaţia „Fapte  Bune pentru Comunitate” a fost înfiinţată în anul 2013 în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Vasiliada a Mitropoliei Olteniei. În acest context, un număr de 14 tineri au fost selectaţi şi pregătiţi pentru a înfiinţa o asociaţie a tinerilor care să lucreze voluntar în sprijinul comunităţilor din care provin prin desfăşurarea de activităţi sociale, culturale şi educaţionale. Mulţi dintre tineri s-au remarcat în cadrul acţiunilor filantropice desfăşurate de Asociaţia Vasiliada şi ca membri ai Grupului parohial „Tinerii Maicii Domnului” de la Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova.

După cum ne-a mai precizat Daniel Dumitraşcu, tabăra de la Bulzeşti se află anul acesta la cea de-a doua ediţie, Asociaţia  „Fapte  Bune pentru Comunitate” reuşind, în scurtul timp de la înfiinţare, să mai organizeze alte două proiecte în sprijinul persoanelor defavorizate, o tabără pentru persoane cu dizabilităţi care a avut loc în vara aceasta la Tismana şi participarea la proiectul „Caravana cu poveşti”, în parteneriat cu Asociaţia Vasiliada, care a presupus deplasarea în cinci comunităţi sărace din judeţul Dolj pentru a prezenta copiilor basme populare şi diverse jocuri interactive in scopul dezvoltării personalităţii acestora.