Sute de hectare inundate la Calafat, Desa şi Poiana Mare

m dunare Sute de hectare inundate la Calafat, Desa şi Poiana Mare poze

Dunărea a depăşit cotele de inundaţie în Dolj, mai multe sute de hectare de teren arabil, fâneţe şi păduri fiind inundate.  Potrivit unui comunicat al Direcţiei Ape Jiu (DA Jiu), debitele înregistrate pe Dunăre sunt în creştere, fără însă a atinge nivelul înregistrat la inundaţiile din 2006. Situaţia fluviului este în permanenţă monitorizată de angajaţii DA Jiu, zona Dunării fiind, până pe 6 martie sub avertizarea de Cod Portocaliu.

“Debitele fluviului Dunărea sunt în creştere şi se situează peste COTELE DE INUNDAŢIE (corespunzătoare CODULUI PORTOCALIU), la staţiile hidrometrice Gruia (la limita faza II de apărare), Calafat, Bechet.
La  ora : 12.00 la statia hidrometrica Gruia, pe Fl. Dunarea s-a inregistrat
la mira urmatoarea valoare:
Cota mira  = 693 cm ; COTA DE ATENTIE  (  610 cm + 83 cm )
Tendinta este de scadere.
La  ora : 12.00 la statia hidrometrica Calafat, pe Fl. Dunarea s-a inregistrat
la mira urmatoarea valoare:
Cota mira  = 655 cm ; COTA DE INUNDATIE  (  600 cm + 55 cm )
Tendinta este de crestere.
La  ora : 12.00 la statia hidrometrica Bechet, pe Fl. Dunarea s-a inregistrat
la mira urmatoarea valoare:
Cota mira  = 658 cm ; COTA DE INUNDATIE  (  600 cm + 58 cm )
Tendinta este de crestere.
În prezent, terenurile afectate sunt în zonele neîndiguite, pe sectorul Gruia-Calafat, acestea fiind terenuri arabile inundabile, iar locuinţele sau populaţia din zonă nu vor fi afectate de debitele crescute ale Dunării, în perioada următoare.
Efectele produse până în prezent sunt:
Localităţi afectate:
Calafat: 565 ha din care :
– păşuni şi fâneţe :415 ha
– fond forestier: 150 ha
Desa: 100 ha  păşuni şi fâneţe
Poiana Mare:  170 ha  păşuni şi fâneţe
Se monitorizeaza permanent  de catre personalul de specialitate al D.A Jiu, aflat in teritoriu  reprezentat de 3 cadre tesa, 6 muncitori si 4 autoturisme  zonele  riverane ale fluviului Dunarea, precum si lucrarile cu rol de aparare aflate in administrarea ANIF –RA Sucursala Dunare-Olt;
– D.A Jiu actioneaza prin S.G.A Dolj  care este pregatit sa intervina cu materiale,  mijoace si  formatiuni operative de interventie pentru ajutorarea Comitetelor Locale in actiunile de limitare diminuare si inlaturare a efectelor iundatilor, daca situatia o impune, pana la indepartarea pericolului si revenirea situatei la normal”, precizează comunicatul DA Jiu.