Sute de craioveni, la concertul caritabil susținut de Paula Seling

 

Câteva sute de craioveni s-au aflat în Sala Mare a Teatrului Național „Marin Sorescu” vineri, 5 decembrie, pentru a asculta concertul de colinde susțínut de Paula Seling în cadrul evenimentului caritabil „ColinDar cu Paula Seling”.  Ajuns la cea de-a opta ediție, concertul a fost deschis de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane din Craiova, care a interpretat o suită de colinde bizantine, și a continuat cu un recital al Corului Liceului de Arte „Marin Sorescu”.  În deschiderea evenimentului prezentat de conf.univ.dr. Gabriela Rusu – Păsărin,  Înaltpreafințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația și rolul colindelor în contextul pregătorii pentru praznicul Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

concert colinde craiova paula seling 1 Sute de craioveni, la concertul caritabil susținut de Paula Seling poze

„Istoria și lumea sunt cuprinse în Împărăția lui Dumnezeu. Pentru aceasta colindul este atât de proaspăt și atât de apropiat de sufletul nostru, pentru că face parte din Împărăția lui Dumnezeu.

 

În felul acesta gândim că și sărbătoarea este familiară nouă, cu toate că nu mai suntem aceiași de anul trecut, totuși prezența Mântuitorului nostru Iisus Hristos ne face să fim cu totul noi.

 

Așadar, din an în an sosesc mereu la geam colindătorii cu Moș Crăciun, și noi suntem bucuroși pentru că suntem împreună cu strămoșii noștri, așa cum spunem în colind: “Azi cu strămoșii cânt în cor colindul sfânt și bun”.  Deci suntem cu strămoșii, pentru că ascensiunea noastră și urcușul nostru este axial, pe verticală. Nu ne învârtim într-un cerc așa cum gândea lumea greco – romană, ci suntem permanent antrenați spre mai sus, excelsior. Prin urmare, suntem azi în bucuria sfântă și cu ocazia aceasta, cum spune: “Atunci când ești voios, române, să fii bun!”. Deci avem ocazia ca prin osteneala Asociației noastre Vasiliada să aducem o rază de lumină celor care sunt în nevoi, în necazuri și să le facem ca sărbătoarea aceasta să fie un prilej de bucurie atât celor care primesc cât și celor care dăruiesc”, a subliniat Mitropolitul Olteniei.

concert colinde craiova paula seling 2 Sute de craioveni, la concertul caritabil susținut de Paula Seling poze

 

Paula Seling a urcat pe scena Teatrului Național alături de Corul mimico-gestual „Anghelos” format din copii cu deficiente de auz de la Școala Specială „Sfântul Vasile”, care au transpus în limbaj mimico-gestual colindele interpretate de îndrăgita artistă. „Ceva mă cheamă de fiecare dată aici. E  o nevoie reciprocă de a ne revedea pe scenă”, a spus Paula Seling.

Fondurile obținute în urma acestui eveniment vor fi orientate catre programul de sprijin pentru persoane cu dizabilități, implementat de Asociația Vasiliada.