Succes în Parlamentul European: o mare șansă pentru salvarea sturionului de Dunăre

 

 

 

Parlamentul European a adoptat, în premieră și cu o majoritate largă, raportul privind „Provocările și oportunitățile pentru sectorul de pescuit de la Marea Neagră”.

Prin amendamentele depuse și votate de Plen, eurodeputatul Carmen Avram a reușit să atragă atenția Parlamentului European asupra nevoii urgente de conservare și refacere a stocurilor de sturioni din Dunăre, în special a exemplarelor sălbatice. Este o șansă foarte mare pentru România și, din păcate, posibil ultima, dacă aceste măsuri nu vor fi aplicate imediat.

Momentul acestui vot coincide cu actualizarea listei roșii a speciilor în pericol de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Potrivit experților, specia de sturion sterlet (Acipenser ruthenus) e trecută acum pe lista speciilor „periclitate”, în timp ce viza (Acipenser nudiventris) este declarată specie dispărută în Dunăre.

Pe lângă măsurile de salvare a sturionilor, raportul prevede sprijin pentru comunitățile de pescari, astfel încât să poată face față noilor provocări impuse de Pactul Verde European și celor apărute odată cu criza sanitară COVID-19. Mai sunt cuprinse măsuri concrete pentru susținerea investițiilor și a dezvoltării lanțurilor scurte de aprovizionare, cu pește și fructe de mare.

Forma finală a documentului aprobat în Plen, miercuri, 23 iunie 2021, este rezultatul unui efort colectiv al raportorului bulgar Ivo Hristov și al europarlamentarului Carmen Avram.