Stroe (PNL): Vrem să construim un numitor comun între toate vocile Opoziției, pe necesitățile imediate, pentru a nu permite PSD să mai guverneze nici măcar o zi! Cheia este să avem un Guvern care nu face politică și nu are inițiative în sens partizan

Deputatul Ionuț Stroe face apel la toate forțele din opoziție pentru trecerea noului Guvern, unul de tranziție și nu unul cu o agendă politică, după cum asigură parlamentarul liberal, agitând, în contra-partidă spectrul unei guvernări PSD care să se perpetueze mult după alegerile prezidențiale.

„Săptămâna care a trecut a arătat că PNL și-a asumat ferm formarea unui Guvern non-PSD. Deoarece am fost singurul partid care a asumat clar acest lucru, președintele Iohannis a decis să ofere președintelui PNL mandatul pentru a forma un nou cabinet. De când am depus moțiunea am spus că avem și puterea și responsabilitatea de a livra o soluție după ce vom dărâma guvernul PSD. Nu este ușor. Parlamentul actual este fragmentat și sunt multe viziuni asupra conducerii țării. În același timp suntem în campanie electorală și în loc de negocieri, avem parte uneori de prea multe declarații electorale. Asta frânează puțin discuțiile, dar le vom depăși. Acestea nu pot fi însă scuze pentru nici una dintre părțile implicate. Al doilea lucru pe care l-a arătat această săptămână este că suntem în continuare în război politic cu PSD. Moțiunea nu e suficientă. Ei sunt în continuare la Palatul Victoria. Au 45% în Parlament și sunt o forță care poate bloca multe proiecte. Sunt peste tot în administrație și fac jocurile. Ce s-a întâmplat în această săptămână la guvern a arătat în plus nevoia urgentă pentru un nou cabinet. Scandalul de la Tarom. Alocările de bani către primării PSD. Angajările de ultim moment în tot felul de instituții pentru camarila PSD. Nu mai trebuie lăsați nici măcar o zi la putere. PSD continuă să producă distrugeri. Care este soluția? Este obligatoriu ca forțele anti-PSD să găsească un acord. Avem nevoie de o agendă guvernului care să fie separată de agenda politică, partizană. E nevoie de un acord de interes național pe tema Guvernului. Cheia este să avem un Guvern care nu face politică și nu are inițiative în sens partizan. Garanția comună este că oricare din partenerii de la moțiune pot în orice moment să voteze o moțiunea de cenzură, dacă acest Guvern își depășește linia convenită.

Așadar, există azi două agende distincte, care trebuie tratate diferit de partenerii de la moțiune: 1. Agenda pe care noi căutăm azi o majoritate este una guvernamentală: anti-PSD. 2. Cealaltă agendă este una parlamentară și extinsă, cu obiective pe termen lung. Această agendă nu trebuie să interfereze acum. Acolo sunt mize politice și chiar ideologice care nu pot fi rezolvate azi și nici în ani de zile. Nu trebuie să le amestecăm. Agenda parlamentară, ideologică poate fi abordată după alegerile următoare, fie anticipate, fie la termen, peste un an. Atunci și noi și ceilalți vom putea construi o coaliție politică ce va avea un program larg și de reformă profundă a instuțiilor și statului. Este nerealist ca acest guvern să poată schimba tot și doar într-un an. Vrem să construim un numitor comun între toate vocile Opoziției, pe necesitățile imediate, pentru a nu permite PSD să mai guverneze nici măcar o zi. Cred că putem avea înțelepciunea de a separa cele două agende: cea guvernamentală, de necesitate și tranziție, și agenda „mai” politică din Parlament, unde nu avem o majoritate pentru toate subiectele. Nu trebuie să ne păcălim. Altfel PSD va continua să guverneze. Ce urmează? S-a terminat prima rundă negocieri cu toți partenerii de la moțiunea de cenzură. Urmează luni și marți a doua rundă. Se vor face armonizări între grupurile politice partenere de la moțiune. Vineri, 26 octombrie, este termenul pentru premierul desemnat să meargă în Parlament cu propunerea de cabinet și Programul. Atunci se împlinesc cele 10 zile. Deci mai este timp. Programul de guvernare va fi gata și el, fără doar și poate. Cer PSD să nu se joace iar, ca la moțiune, cu termenele și să ne trezim că votarea noului Guvern va întârzia până după alegeri. Art. 103 din Constituție nu specifică un termen în cât timp se organizează votul. PSD are conducerea Camerei și își dorește să stea cât mai mult la putere”, a spus deputatul de Craiova, la conferința de presă de azi a PNL Dolj.