Stroe, PNL: Victor Ponta să abordeze cu atenție tensiunile din regiune, România este pentru NATO un pilon de securitate

PNL: Victor Ponta să abordeze cu atenție tensiunile din regiune, România este pentru NATO un pilon de securitate

PNL condamnă declarațiile nepotrivite ale reprezentanților Federației Ruse referitoare la România și apreciază că statul român trebuie să fie pregătit pentru situații neașteptate, prin acțiuni coordonate ale NATO în Regiunea Mării Negre și pe teritoriul național. Amplificarea tensiunilor din regiune prin folosirea de către șefii militari ruși a argumentului nuclear reprezintă o stratagemă inoportună care amintește de retorica războiului rece, ce produce îngrijorare și necesită atenție.

Instalațiile anti-balistice amplasate de NATO în România sunt destinate apărării naționale și Europei, în flancul său estic, și au rol eminamente defensiv, împotriva oricăror agresiuni venite din partea statelor deținătoare de arme nucleare. Recentele manevre militare angajate de NATO în estul continentului european sunt în concordanță cu Tratatul de Neproliferare și nu au în vedere echiparea cu arme nucleare. Scutul anti-rachetă nu este adresat Rusiei și privește un ansamblu de operații militare, care exced învechitul principiu geopolitic al bipolarismului, Rusia versus America.

În acest context, România este nevoită să își sporească atenția la granița de est și să producă strategii specifice de pregătire prin acțiuni interoperaționale cu forțele NATO din Europa.

PNL solicită premierului Victor Ponta să abordeze cu echilibru temele fierbinți ale regiunii, România reprezentând pentru NATO un pilon de stabilitate și securitate regională.

Ionuț Stroe

Purtător de cuvânt al PNL