Stroe, PNL: „Rețeta Tsipras” a populismului și iluziilor vândute propriului popor nu trebuie preluată și în România

 

Ne exprimăm speranţa, alături de partenerii europeni, că Grecia va reuşi să îşi respecte angajamentul către stabilitate şi echilibru economic şi social, prin acordul semnat cu partenerii internaţionali, indiferent de evenimentele punctuale, precum cele de ieri.

Vedem, în Grecia, după demisia premierului Tsipras, că populismul duce doar la instabilitate şi criză prelungită. Promisiunile iluzorii duc la adâncirea dificultăţilor în societate, între popor şi lideri.

Din păcate, demisia premierului grec vine ca un nou gest iresponsabil într-un moment când se aştepta de la Guvernul grec să îşi pună în aplicare acordurile şi înţelegerile făcute recent.

Democraţia nu poate fi o baie de aburi a sentimentelor populare. E nevoie în egală măsură şi de cei care conduc, învestiţi prin voinţă poporului, dar şi de cei care pun stavilă greşelilor politice vădite şi politicianismului.

Fuga de răspundere nu este o soluţie pentru Grecia. Premierul Tsipras avea datoria să îşi conducă ţară conform planului stabilit şi asumat în faţa propriului Parlament. Alegerile anticipate nu pot reseta, din nou, negocierile purtate cu greu; de aceea este nevoie de un mesaj ferm de susţinere a direcţiei stabilite pentru a nu periclita şi mai mult situaţia fragilă a Greciei. Următorul guvern trebuie să susţină clar şi fără ezitări planul de ieşire din criză.

Din nefericire, asistăm la un teribil exemplu de populism care prăbuşeşte o ţară. Ar fi extrem de grav dacă reţeta promisiunilor şi iluziilor vândute propriului popor ar fi preluată şi în România. Există şi este vizibilă tentaţia acutualei puteri de a promova modelul populist, de a manifesta o atitudine favorabilă satisfacerii dorinţelor poporului, chiar în detrimentul intereselor reale ale acestuia.

România nu trebuie să sufere din cauza iresponsabilităţii politice a unor lideri, aşa cum, din păcate, se întâmplă azi în Grecia. Joaca cu bugetul public prin măsuri necalculate, luate de pe o zi pe altă pot aduce o ţară pe marginea prăpastiei.

PNL va continua să ceară seriozitate, cumpătare şi să militeze pentru menţinerea stabilităţii economice, aşa cum a făcut şi în consultările de ieri.

 

Ionuț Stroe

Purtător de cuvânt al PNL