Stroe, PNL: Reforma electorală trebuie să continue cu adoptarea votului prin corespondență

 

 

Partidul Național Liberal consideră că deciziile luate marți în Comisia de Cod electoral sunt doar un prim pas important în procesul de reformare a instituțiilor politice în România. Este de salutat acordul politic realizat și credem că este o oportunitate de a avansa agenda către subiecte la fel de importante precum rezolvarea votului prin corespondență pentru românii din străinătate. Nu trebuie să existe blocaje în acest parcurs dacă dorim să dovedim împreună, ca Parlament și partide, un altfel de comportament politic.

 

PNL a propus și a asumat alături de președintele Klaus Iohannis, încă din campania electorală, reducerea numărului de membri necesar pentru înființarea partidelor politice precum și o reformă profundă a finanțării campaniilor electorale, prin limitarea cheltuielilor aberante. Acestea au fost adoptate în Comisie și sperăm să fie o voință la fel de clară și în plenul Parlamentului pentru promovarea lor. Nu trebuie să uităm însă că, mai important chiar decât cele votate marți, o mare parte a românilor a cerut ferm o soluție decentă de vot pentru cei plecați în străinătate.

 

PNL susține deschiderea competiției politice la toate nivelurile, atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din diaspora, pentru a crește încrederea lor în instituțiile democratice. Mandatul Comisiei de Cod electoral trebuie utilizat de partide la maxim pentru a rezolva cât mai multe din problemele legilor electorale și legii partidelor. Soluțiile Parlamentului trebuie să fie în primul rând în favoarea cetățenilor, nu pentru a ajuta interesele de partid. Chestiunea votului prin corespondență nu trebuie de aceea întârziată de nimeni cu gândul că ar favoriza astfel, prin unele subterfugii procedurale, interesele proprii ale vreunei grupări politice.

 

PNL amintește, de asemenea, că toate partidele au datoria să lucreze pentru acest consens în limita calendarului stabilit pentru a putea vota în timp util toate modificările, astfel încât să poată fi aplicate deja de la alegerile locale din 2016.

 

 

Ionuţ Stroe

Purtător de cuvânt PNL