Stroe, PNL: Interesul Rusiei, Ungariei și Greciei pentru Turkish Stream anunță intruziunea capitalului rusesc în Europa

 

 

PNL atrage atenția asupra intensificării eforturilor militare defensive ale Europei și ale NATO pentru preîntâmpinarea unui conflict deschis, la granița de est a UE și a Alianței Nord-Atlantice și solicită Guvernului României, în special Ministerului de Externe și Ministerului Apărării, să manifeste o stare de veghe permanentă și o atitudine proactivă în plan diplomatic, în fața intențiilor de destabilizare a zonei, puse în practică de Federația Rusă.

Dublul standard aplicat de Moscova în Ucraina indică existența evidentă a unui plan în desfășurare pe teritoriul ucrainean cu consecințe posibil amenințătoare pentru vecinătatea sa statală. Afirmațiile recente ale purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, referitare la “înființarea unor tabere de antrenament pentru separatiștii ruși din Ucraina, instruiți în special în manevrarea artileriei grele și coordonați în timpul operațiunilor”, arată că rușii continuă să acționeze în teritoriul ucrainean.

Cele peste 6000 de victime ale conflictului armat din estul Ucrainei dintre separatiștii proruși și forțele ucrainene sunt dovada clară a intențiilor Moscovei de a merge până la capăt.

În acest context, angajamentul și contribuția activă a României în consolidarea securității la granița cu Ucraina trebuie dublate de inițiative diplomatice proactive, menite să extindă dialogul și solidaritatea țărilor membre UE expuse influenței acțiunilor Moscovei, în contracarearea unui posibil apropiat conflict deschis la granița de est a României.

Recentele inițiative MAE privind măsuri de reasigurare și protecție în fața atitudinii agresive a Federației Ruse trebuie extinse, în solicitarea dialogului direct al celor mai vulnerabili aliați europeni în relația cu Moscova, dar și cu state care dețin arsenal nuclear. Acestă situație este reprezentată de națiunile interesate mai mult în reconfigurări pe zona securității energetice. Ca exemplu, proiectul Turkish Stream, la care și-au anunțat participarea Federația Rusă- Ungaria- Grecia- anunță deja viitoare disonanțe în perspectiva unei apărări europene comune în fața intruziunii capitalului rusesc în Europa. Riscul implementării rapide a proiectului gazoductului Turkish Stream, prin scoaterea României din ecuația energetică a Europei, obligă autoritățile române să își concentreze atenția pe atragerea la dialog a țărilor care se manifestă șovăitor și temporizator în fața acțiunilor Rusiei.

PNL cere Ministerului român de Externe să inițieze de urgenţă oportunități de dialog și conlucrare în plan diplomatic cu statele europene și membre NATO vizate de propunerile “generoase” ale Federației Ruse.

Slăbirea Europei este obiectivul pe termen mediu și lung al Federației Ruse, iar perspectiva unei Europe divizate la momentul marilor decizii de securitate privește România în cel mai înalt grad.

Ionuț Stroe

Purtător de cuvânt al PNL