Stroe: Nu pot accepta ca boicotul PDL să influenţeze decisiv validarea referendumului!

stroe Stroe: Nu pot accepta ca boicotul PDL să influenţeze decisiv validarea referendumului! poze

Pentru că, din experienţă, am văzut că argumentele de ordin logic sau factual sunt răstălmăcite şi neacceptate de PDL şi armata lor de beneficiari care urmează direcţiile impuse de partid, ca şi concluzie a zilei de ieri vă prezint cifre. Matematic, arăt că referendumul este valid şi, drept urmare, nu voi accepta ca boicotul PDL să influenţeze decisiv validarea referendumului.
Voi începe cu Craiova. Recensământul populaţiei din 2011 arată că oraşul Craiova are 246.605 locuitori. Listele electorale cu persoanele cu drept de vot, după care se calculează procentul de participare la referendum, conţin 262.800 de persoane, adică cu 20.000 de persoane mai mult decât întreaga populaţie a oraşului!
Dacă exemplul Craiovei nu vi se pare concludent, am să continui cu România. Recensământul din 2011 arată că în România există 15,5 milioane de români cu drept de vot. Listele electorale după care se calculează procentul de participare la referendum conţin 18,4 milioane de persoane. Adică, trei milioane de persoane în plus. În aceste condiţii, cei 8 milioane de cetăţeni care s-au prezentat ieri la vot reprezintă mai mult de jumătate din populaţia majoră a României.
Dincolo de mize sociale şi politice ale referendumului, dincolo de orgoliul imens al lui Traian Băsescu, rămân aceste numere care fac ca invalidarea referendumului să fie o pată de ruşine în istoria ţării.
Ziua de ieri a fost în acelaşi timp o zi albă şi o zi neagră pentru democraţie. O zi albă, pentru că 8 milioane de cetăţeni s-au prezentat la vot pentru un referendum, într-o toridă zi din toiul verii. Salut respectuos determinarea acestor oameni! Indiferent dacă au vot DA, NU sau dacă şi-au anulat votul. Aceşti oameni reprezintă România activă, România implicată, România care vrea să rezolve orice conflict politic într-o manieră democratică, onorabilă.
A fost însă şi o zi neagră pentru democraţie, întrucât preşedintele unui stat democratic şi-a permis să îndemnă cetăţenii să stea „la terase” în loc să meargă să voteze. Aceasta este poate cea mai mare dovadă a lipsei totale de respect faţă de democraţie arătată de Traian Băsescu.

Deputat Ionuţ Stroe