Stroe: Guvernul va ajuta Primăriile să reabiliteze sistemul de termoficare

stroe pnl Stroe: Guvernul va ajuta Primăriile să reabiliteze sistemul de termoficare poze

Efectele Guvernării USL se resimt deja la nivel macroeconomic în sens pozitiv, şi nu suntem doar noi cei care susţin acest lucru, ci organismele internaţionale. Mai exact, Fondul Monetar Internaţional a anunţat săptămâna aceasta prognoza de creştere economică pentru România în 2013, concluzia fiind că ţara noastră va înregistra o creştere mai mare decât cea a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei.

Creşterea economică prognozată este mai mare de aproape trei ori faţă de creşterea înregistrată în anul 2012, care a fost măsurată de FMI la 0.9 la sută. Astfel, conform FMI, în 2013 România va înregistra o creştere economică de 2.5 la sută. Pentru a putea avea un tablou complet al eficienţei USL la guvernare, menţionez şi că FMI a arătat că anul viitor statele europene vor avea, în medie, o creştere de 0.8 la sută.

Evident, această prognoză pentru România ţine cont de politicile economice iniţiate deja de USL şi care trebuie să fie duse mai departe.

Absolut deloc întâmplător, România a înregistrat ultima creştere mai mare decât Polonia în 2008, când economia a avansat cu 7,3%, faţă de 5,1% în cazul polonezilor. Spun că acest lucru nu este întâmplător în condiţiile în care în 2008 Guvernul Tăriceanu trasa politicile economice, cu sprijinul PSD din Parlament.

Mai mult, vreau să subliniez că, indirect, Fondul Monetar a sancţionat politica ilogică a PDL de austeritate totală. Conform raportului FMI, creşterea economiei mondiale pentru 2013 a fost revizuită în scădere, Fondul arfimând că guvernele au subestimat sistematic impactul creşterilor de taxe şi reducerilor de cheltuieli asupra avansului economic. Adică exact ceea ce a făcut PDL în România: a crescut taxele şi a tăiat cu nemiluita din salarii şi subvenţii.

2. Guvernul USL sprijină primăriile pentru reabilitarea sistemelor de termoficare

După ce iarna trecută Guvernul PDL a eliminat subvenţiile la căldură, creând degringoladă în rândul cetăţenilor şi al primăriilor, vă anunţam săptămâna trecută că, la nivelul Craiovei, Guvernul USL a găsit soluţiile astfel încât Primăria să poată susţine iarna aceasta subvenţiile la căldură.

Azi le voi da o altă veste bună craiovenilor, şi anume aceea că Guvernul USL a hotărât să ia şi o decizie pe termen lung pentru a rezolva problemele ce vor apărea atunci când preţul gigacaloriei va fi complet liberalizat, conform negocierilor încheiate de PDL cu FMI. Respectiv, Guvernul va ajuta Primăriile să reabiliteze în întregime sistemul de termoficare.

În acest moment, premierul Victor Ponta şi reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor lucrează la punerea în aplicare a acestei soluţii, considerând că nu poate fi lăsată reabilitarea sistemului de termoficare doar în sarcina primăriilor deoarece acestea nu au fondurile necesare.

De asemenea, este important să precizez că premierul a anunţat deja că acest ajutor acordat primăriilor nu se va face după criterii politice, ci strict după evaluarea necesităţii de reabilitare a sistemului, raportată la resursele financiare ale Primăriei.

Soluţia găsită de Guvernul USL este singura viabilă pentru ca cetăţenii să nu resimtă efectele liberalizării preţului negociate de PDL, întrucât un sistem reabilitat elimină pierderile, este economic şi sustenabil.

3. Lansarea candidaţilor USL

Peste o săptămână, pe 17 octombrie, are loc lansarea candidaţilor USL pe stadionul National Arena, eveniment la care voi lua şi eu parte. Îl consider punctul de start pentru revenirea la normalitate în România. Îl consider un semnal puternic dat românilor că o construcţie politică de anvergură, capabilă să încorporeze tot spectrul de soluţii de stânga sau de dreapta pentru a rezolva problemele lor în modul cel mai eficient, este pregătită să creeze o majoritate solidă în Parlament pentru viitorii patru ani.

De asemenea, sunt în măsură să vă anunţ că Sir Graham Watson, membru al Parlamentului European şi liderul liberalilor britanici, a confirmat deja participarea la eveniment, însoţit de o delegaţie numeroasă a ALDE. Liberalii europeni vor participa şi la două dezbateri cu privire la statul de drept şi la mediul de afaceri, în urma cărora sperăm să identificăm idei noi pentru a continua procesul de revenire a economiei în României, proces început odată cu formarea Guvernului USL.

Oaspeţi de seamă sunt şi membrii PES, care au confirmat de asemenea prezenţa în număr mare la eveniment.

Participarea reprezentanţilor de seamă ai acestor două grupuri politice din Parlamentul European la lansarea candidaţilor USL reprezintă confirmarea faptului că România este în continuare, şi poate chiar mai mult decât până acum, un partener al statelor europene.