Ştefan Stoica: Guvernul Ponta a ratat țintele bugetare pe primele 8 luni ale anului 2013

 

Din păcate pentru români, Guvernul Ponta culege ceea ce a semănat: a mărit taxele şi impozitele, iar încasările bugetare au scăzut.

Faţă de proiecţia bugetară aprobată prin Legea bugetului de stat pe anul 2013, încasările realizate după primele 8 luni ale anului sunt mai mici cu 7,4 miliarde lei. Guvernul Ponta s-a angajat că va încasa pe primele 8 luni 138,4 miliarde lei şi a a încasat doar 131 miliarde lei. Performanţa Guvernului Ponta privind încasările la buget este mai slabă decât în anul 2012, măsurată prin ponderea veniturilor bugetare în Produsul Intern Brut. În 2013 ponderea veniturilor bugetare în PIB este de 20,9% după primele 8 luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2012, când s-au colectat venituri de 21,4 din PIB.

Victor Ponta minte când spune că apropiata rectificare bugetară din octombrie nu va fi una negativă! Ceea ce il contrazice este slaba performanţă privind încasările din cauza creşterii evaziunii fiscale. Victor Ponta minte şi când spune că nu are bani la buget din cauză că nu a mărit impozitele şi taxele în 2013. Îi reamintim lui Victor Ponta că pentru anul bugetar 2013 a introdus nu mai puţin de 28 de impozite şi măsuri fiscale care, deşi destinate să aducă un plus la bugetul statului de minimum 3,5 miliarde lei, au generat şi mai multă evaziune fiscală.

Îi atragem atenţia lui Victor Ponta că măsurile fiscale prin care a tăiat 6,8 miliarde de lei din investiţiile publice şi introducerea de noi taxe nu mai reprezintă garanţii pentru încadrarea în deficitul bugetar convenit cu Fondul Monetar Internaţional. Numai în luna august, deficitul bugetar a crescut cu 1,9 miliarde lei, reprezentând 0,31% din PIB.

Victor Ponta ar trebui să explice românilor de ce au scăzut unele categorii de venituri bugetare:
– Veniturile din impozitul pe profit pe primele 8 luni din 2013 este de 7,96 miliarde lei, comparativ cu perioada similară din 2012 când suma încasată a fost de 8,03 miliarde lei;
– Sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate au fost pe primele 8 luni din 2013 de 4,5 miliarde lei, faţă de 4,7 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2012.

Privind cu onestitate realitatea, este clar ca Victor Ponta ar trebui să-şi facă griji cu privire la încasările bugetare.

Având în vedere această stare de lucruri, PDL solicită Guvernului Ponta luarea unor măsuri de urgență în vederea relansării economice, creării de locuri de muncă, reducerii evaziunii fiscale şi creşterii eficienţei în absorbţia fondurilor europene nerambursabile.

Ștefan Stoica
Prim-vicepreședinte PDL Dolj