Stagiunea „Europa” – Spania – Suita „Amorul vrăjitor” la Filarmonică

        Săptămâna dedicată Spaniei continuă joi, 10 decembrie 2015, de la ora 19:00, în sala “Filip Lazăr”, cu întâlnirea melomanilor craioveni cu dirijorul Isabel López Calzada și cu mezzosoprana Rocío Bazán. Accesul la evenimentul, desfășurat sub genericul “Muzicienii spanioli se prezintă”, este liber.

        Vineri, 11 decembrie, ora 19:00, are loc concertul susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, dirijată de ISABEL LÓPEZ CALZADA, şi de  solista ROCÍO BAZÁN (mezzosoprană). 

În program:

Gabriel Ordás Fernández: “Entornos”, triptic pentru orchestră (primă audiţie)

Manuel de Falla: Suita simfonică “Amorul vrăjitor”

Joaquín Turina: “Dansuri fantastice”, op. 22 (primă audiţie)

Federico Chueca: Preludiu la zarzuela “El Bateo” (primă audiţie)

Tomás Bretón: Preludiu la zarzuela “Verbena de la Paloma” (primă audiţie)

Ruperto Chapí: Uvertura zarzuelei “El tambor de granaderos” (primă audiţie)

Isabel López Calzada este director artistic și dirijor al Orchestrei de Femei din Madrid, singura orchestră de acest gen din Europa. S-a născut la Madrid și a studiat la Conservatorul Regal de Muzică din capitala Spaniei. A absolvit strălucit această prestigioasă instituție de învățământ superior, devenind profesor cu multiple specializări: dirijat orchestră, compoziție, teorie muzicală, armonie, contrapunct, pian. Studiile doctorale le-a realizat la Universidad Autónoma de Madrid, aici desfășurând în prezent o susținută activitate pedagogică. S-a manifestat și în plan literar, scriind o monografie Wolfgang Amadeus Mozart (2004), sub genericul ciclului editat în Spania de EDIMAT, „Biografii celebre”. De asemenea, este frecvent invitată la emisiuni radio și tv și este membră a juriului INJUVE.

        Născută în Estepona (Málaga), în 1977, prin vocaţie şi ambiţie Rocío Bazán este o artistă amatoare. Ea a crescut într-o familie devotată cu profesionalism cântului vocal. Copil fiind, dansa cu graţie, din dorinţa de a-şi înfrânge timiditatea; câţiva ani mai târziu, a început studii sistematice de canto. Ca artist liric, Rocío Bazán a cântat alături de interpreţi de renume și a înregistrat două albume în cadrul Festival del Cante de las Minas (în 1999 şi 2002) şi un album realizat sub egida Bienal de Flamenco Art.

***

            Considerat cel mai mare compozitor spaniol al secolului al XX-lea, Manuel de Falla a îmbinat în creaţiile sale, într-un stil personal, dinamismul, poezia, fantezia şi senzualitatea specifice muzicii iberice. La vremea scrierii ei (anii 1914 – 1915), lucrarea „El amor brujo” („Amorul vrăjitor”) a fost concepută sub forma unei „gitanería” (piesă în caracter ţigănesc), răspunzând solicitării venite din partea renumitei dansatoare de flamenco, Pastora Imperio. Subintitulată “Scene gitane din Andaluzia”, muzica de balet “Amorul vrăjitor” este alcătuită din mai multe fragmente, din care fiecare parte poate fi considerată o miniatură în sine. Din punct de vedere stilistic, lucrarea pune în valoare caracterul pasional şi strălucirea melodiilor tipic andaluze, trăsături ce se remarcă predominant în două secţiuni: Dansul ritual al focului şi Dansul spaimei.