Sporuri prelungite în 2010 pentru funcţionarii publici

prefectura Sporuri prelungite în 2010 pentru funcţionarii publici poze

Sporurile pentru urbanism, condiţii vătămătoare, audit şi control financiar preventiv se menţin în 2010 pentru toţi funcţionarii publici care au beneficiat de ele în luna decembrie 2009, precizează sindicalişţii de la Uniunea Forţa Legii. 

Potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale,  aceste drepturi se vor include în salariile pe anul 2010, sub forma unor “sume compensatorii cu caracter tranzitoriu”, care să acopere integral sumele plătite în decembrie 2009, temeiul legal reprezentându-l art. 6 alin. (1) din OUG nr. 1 / 2010

“Sporurile care au fost acordate pana in decembrie 2009, inclusiv, prin legi sau ordonante ale guvernului neabrogate, vor face parte din salariul functionarilor publici sau, dupa caz, al personalului contractual, si in anul 2010, asa dupa cum prevede alin. (1) din art. 30 al Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330 / 2009.  In aceasta categorie se includ sporurile generale, precum cele pentru conditii vatamatoare, audit si control financiar preventiv, dar si unele specifice cum ar fi cel de urbanism, in cuantum de 15%, care s-a acordat persoanelor care detin la nivelul comunelor responsabilitati in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriale si al autorizarii executarii lucrarilor de constructii, spor prevazut de OG nr. 6 / 2007, modif. si compl. prin OG nr. 9 / 2008, la Anexa 4 cap. C pct.8.

Toate aceste drepturi se vor include in salariile pe anul 2010, potrivit noii reincadrari, sub forma unor “sume compensatorii cu caracter tranzitoriu”, care sa acopere integral sumele platite in decembrie 2009. Temeiul legal il reprezinta art. 6 alin. (1) din OUG nr. 1 / 2010 – atasata.

Nu se vor putea bucura insa in 2010 de aceste drepturi persoanele care nu au beneficiat de ele in decembrie 2009, dar pentru salariatii in al caror salariu din decembrie 2009 aceste sporuri au fost incluse este obligatoriu a fi incluse si in 2010.

Pentru a preintampina tot felul de interpretari restrictive ale unor angajatori, “mai catolici decat Papa”, care intelesesera in urma cu catva timp ca nu la toata lumea s-ar include sporul de vechime in salariul de baza, iar care acum ar putea interpreta in mod propriu sintagma “legi si hotarari ale guvernului” de la art. 6 din OUG 1 / 2010, facem mentiunea ca aceasta include si ordonantele simple sau de urgenta, deoarece acestea au putere de lege si au fost aprobate prin legi.

Atentionam membrii de sindicat ca doar in 5 zile de la primirea actelor administrative prin care sunt reincadrati in functie au posibilitatea legala de a contesta aceste acte, in caz contrar pierzand si dreptul de contestatie si drepturile de care unii angajatori inteleg sa-i priveze. Recomandam acestor membri sa informeze de urgenta Sindicatul si sa conteste dispozitiile de reincadrare in termenul prevazut de lege.