Sorin Manda (CSM Craiova): Bănia are nevoie de un club sportiv puternic

sorin manda Sorin Manda (CSM Craiova): Bănia are nevoie de un club sportiv puternic poze

Directorul Clubului Sportiv Municipal Craiova, Sorin Manda, a vorbit, într-un scurt interviu, despre efectele descentralizării la nivelul sportului craiovean
dar şi despre aşteptările pe care le are de la primăria Craiova. În opinia şefului de la CSM Craiova, Bănia are nevoie „de un club sportiv puternic, club care să concureze, de la egal la egal cu Steaua şi Dinamo”.

 Rep.: Ca urmare a descentralizării, clubul pe care îl conduceţi va intra în subordinea Consiliului Local Craiova. Cum comentaţi măsura? Este benefică sportului craiovean?

Sorin Manda: Descentralizarea este o idee foarte bună a Guvernului Ponta. Este o măsură care face parte din programul de guvenare al USL. Prin aceasta dă dovadă că şi-a menţinut pormisiunile pe care le-a făcut în campania electorală. Este şi normal ca un club sportiv municipal, cum este cazul Clubului Sportiv Municipal Craiova, să fie în subordinea primăriei, pentru că legăturile pot fi mult mai strânse în interesul sportului şi al performanţei sportive.

Ne era foarte greu, cel puţin de când sunt eu, să faci atâtea drumuri la Bucureşti pentru rezolvarea unor probleme curente, deoarece cum este cazul Ministerului Tineretului şi Sportului este o structură foarte grea, în sensul că are foarte multe structuri subordonate sau în coordonare. Vorbim despre direcţii judeţene, cluburi sportive, complexe naţionale sportive, federaţii dar şi despre programe şi proiecte pe tineret şi sport. În acest caz nu exista o ordine de priorităţi cum poate să fie la primărie, în sensul că, primăria are un club sportiv fiind mult mai uşor de ţinut legăturile.

Rep.: Ce aşteptări aveţi de la primăria Craiova?

Sorin Manda: Cerinţele noastre de la primărie sunt să sprijine mişcarea sportivă de performanţă, aşa cum este cazul Clubului Sportiv Municipal Craiova, să ajute sportul! Să nu uităm: în cazul Craiovei este vorba despre o fericită alegere de a trece din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului în subordinea Consiliului Local Craiova. În alte părţi, cluburile sportive municipale au trecut la Consiliile Judeţene, cum este cazul celor din  Dâmboviţa sau Suceava. La noi, spun că este fericită alegerea, pentru că vedem deschiderea pe care o are doamna primar Olguţa Vasilescu şi Consiliul Local Craiova faţă de celălalt club sportiv care aparţine de primărie. Are un buget care ne face să ne uităm cu invidie. Dacă suntem serioşi şi avem performaţe sper să putem fi sprijiniţi cel puţin la fel cum este actualul club sportiv, de către conducerea primăriei Craiova.

Eu cred că este nevoie de un club sportiv puternic la Craiova, club care să concureze, de la egal la egal cu Steaua şi Dinamo.

Rep.: Planuri pentru 2014 …? Rămâneţi la conducerea CSM sau în CL Craiova?

 Sorin Manda:  Având în vedere că ieri a avut loc asumarea răspunderii pe proiectul de descentralizare, trebuie să analizez foarte atent normele de aplicarea a acestei legi şi să am o discuţie şi cu doamna primar să văd care este şi părerea domniei sale. În cazul meu este şi o stare de incompatibilitate, în sensul că sunt şi consilier local. Dacă proiectul pe care îl doresc cu acest club vine în asentimentul doamnei primar Olguţa Vasilescu şi al forurilor de conducere din primăria Craiova, voi continua la acest club, dacă nu, rămân consilier local şi voi sprijini cu toată puterea mea clubul sportiv. Aici sunt oameni foarte valoroşi, dedicaţi, colectiv foarte plăcut cu care îmi face mare plăcere să lucrez.

Rep.: Cum a fost anul 2013 la cârma CSM Craiova?

Sorin Manda: La început a fost foarte greu, deoarece aveam un buget foarte mic pe activitate sportivă, pe întreg anul, respectiv 4 miliarde de lei vechi. Am găsit însă înţelegere la Ministerul Tineretului şi Sportului, în speţă la domnul ministru, şi a fost dublat bugetul. Am primit bani şi pentru reparaţii capitale, investiţii, echipamente şi materiale sportive. M-a bucurat că am găsit această deschidere şi am putut să îndeplinesc o mică parte din ceea ce gândisem eu referitor la Clubul Sportiv Municipal Craiova.

Rep: În 2013, sportivii CSM Craiova s-au ridicat la nivelul aşteptărilor?

Sorin Manda: Mă bucură performaneţele pe care le-am avut în acest an. Nu am avut mari sincope faţă de anul trecut, sportivii cu pretenţii la medalii chiar au luat medalii. Mă bucur că, în rândul sportivilor s-a ajuns la concluzia că la Clubul Sportiv Municipal Craiova se doreşte performaţă. Ne vizitează foarte mulţi sportivi, în vederea legitimării la clubul nostru, însă nu avem banii necesari să-i selectăm pe toţi. I-am ales pe cei mai buni.

Avem o surpriză plăcută pentru cei care iubesc CSM Craiova şi sporturile individuale prin venirea lui Marian Oprea. La capitolul sportivi de excepţie vorbim de Bogdan Motogna, Sorinel Coandă de la LPS „Petrache Trişcu” Craiova, Ioan Piţigoi, Andrea Ogrezeanu sau Adelina Pastor.

După cum vedeţi ne-am orientat spre sportivi cu performanţă şi spre sportivi cu viitor. Cu exepţia lui Marian Oprea care este trecut de 30 de ani restul sunt la vârsta junioratului sau tineretului.

Încă o dată vă spun că şi ceilalţi sportivi ai noştri, în speţă Marius Ionescu, Paul Dănuţ Ceici, soţii Sorescu, Andrei Ştefana, au avut rezultate foarte bune anul acesta la atletism.

Ne bucură şi celelalte secţii: boxul, judo unde a fost o schimbare de antrenor şi antrenorul pe care îl avem acum, este foarte tânăr şi are rezultate foarte bune, de lupte nu vă mai spun pentru că domnul Banciu ne face surprize plăcute oricând şi este mereu sus la medalii.