Şomajul în rândul tinerilor, o bombă cu ceas care trebuie dezamorsată

stroe pnl Şomajul în rândul tinerilor, o bombă cu ceas care trebuie dezamorsată poze

 Rata şomajului în general în Europa este îngrijorătoare, dar şomajul în rândul tinerilor este o adevărată bombă cu ceas, iar România nu face excepţie deloc de la această situaţie. Clasa politică în general, dar mai ales Guvernul, pentru că el are pârghiile necesare, trebuie să îşi îndrepte atenţia fără întârziere spre această problemă şi să adopte măsuri concrete pentru a integra tinerii în piaţa muncii.

Recent, Organizaţia Internaţională a Forţei de Muncă a publicat un studiu conform căruia 75 de milioane de persoane din toată lumea cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani sunt şomere, două persoane din cinci neavând un loc de muncă. O statistică din ianuarie 2012 arată că în România numărul tinerilor şomeri aflaţi în evidenţa instituţiilor statului era de 80.000. Datele oficiale ale Uniunii Europene din luna februarie 2012 indicau faptul că în România rata şomajului în rândul tinerilor se ridica la 23,5 la sută, peste media europeană de 21,4 la sută. În state precum Spania şi Grecia, rata şomajului în rândul tinerilor se ridică la aproape 50 la sută.

Experţii internaţionali atrag atenţia asupra faptului că această generaţie ar putea deveni „generaţia pierdută”. Cu cât persistă mai mult criza de locuri de muncă pentru tineri, cu atât vor fi mai severe consecinţele pentru economia globală, atât pentru ţările dezvoltate, cât şi pentru cele aflate în curs de dezvoltare. Situaţia macroeconomică are evident de suferit întrucât contribuţiile la bugetul asigurărilor de stat vor scădea ca număr datorită a doi factori favorizanţi: îmbătrânirea populaţiei, pe de o parte, şi numărul scăzut de tineri angajaţi contribuabili, pe de altă parte.

Consecinţele psihologice asupra tinerilor sunt şi ele semnificative. Lucrările de specialitate din domeniu arată că există legături evidente între rata şomajului la tineri şi comportamentul antisocial, alcoolism, boli mentale şi fizice, care pot lăsa efecte pe durata întregii vieţi. Experţii afirmă, de altfel, că protestele de stradă din ţările Uniunii Europene care au izbucnit odată cu criza au legătură directă cu rata mare a şomajului din rândul tinerilor.

Această problemă este într-adevăr, o bombă cu ceas, tratată cu maximă seriozitate în Uniunea Europeană şi care trebuie dezamorsată fără întârziere şi în România. Este nevoie de o strategie coerentă pe termen mediu şi lung, care să cuprindă măsuri pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, precum acordarea de facilităţi fiscale angajatorilor, încurajarea şi finanţarea liberei iniţiative în rândul tinerilor, concentrarea pe dezvoltarea sectoarelor pentru care există deja mii de absolvenţi ce nu au însă locuri de muncă, dar şi coordonarea programelor educative cu dinamica pieţei de muncă.